Pavera: Zastavit to můžeme jen my

1. 3. 2021

Milí přátelé,

dnes to bude o trošku delší, protože pro Vás mám pár praktických informací včetně odkazu na formuláře, které možná využijete pro cestu do práce či k lékaři. Co se děje, určitě víte, byla vyhlášena nová protiepidemická opatření a jsou dosud nejpřísnější. Nepochybně tahle omezení vyvolají i vlnu kritiky. Zprávy o nasazení vojáků a policistů nám také na náladě nepřidají, byť by na nás měli být první týden vlídnější. Nesmíme zapomenout na to, proč to vlastně děláme - máme plné nemocnice a šíří se tu mutace, na které umírá mnohem víc lidí. Zastavit to můžeme jen my. Naše vlastní ohleduplnost.

Začneme pozitivně - Senát opět dokázal, že je moc dobře, že ho máme. Opravil a schválil nový pandemický zákon. Skončí tak alespoň každoměsíční tahanice ve Sněmovně. Zákon také zakotví nárok na odškodnění. Každé vyhlášené omezení bude muset být zdůvodněno a také bude možné, aby ho urychleně přezkoumal soud (už aby to bylo). Chci poděkovat všem, kteří mi psali s obavami, aby vláda zákon nezneužila a neobešla parlament. Povedlo se. Schválili jsme také změnu kompenzace - nebude vázána pouze na provozovnu a to pomůže mnoha lidem, kteří zavírají své provozovny i u nás na Opavsku.

A nyní k těm konkrétním věcem:

Cesty mimo okres musí každý zdůvodnit, ministerstvo vnitra zveřejnilo dva formuláře. Formulář pro cesty mimo okres najdete tady: https://okresy.mvcr.cz/ , důležité je, že v něm najdete možné důvody pro opuštění okresu. Druhý formulář je čestné prohlášení, které je také potřeba: https://okresy.mvcr.cz/ .

Pravidla ohledně respirátorů a roušek:

Min. jedna chirurgická rouška:

  • ve všech vnitřních prostorech staveb kromě bydliště
  • na pracovišti, ledaže je zaměstnanec v místnosti sám, tak nemusí
  • venku v zastavěném území obce!!! Tady je změna!!!
  • venku mimo zastavěné území obce, pokud jsou v okolí méně než 2 metry osoby žijící mimo společnou domácnost

 

Respirátor / nanorouška:

  • v MHD, na nástupištích, přístřešcích a čekárnách veřejné dopravy, v motorových vozidlech (ledaže cestují pouze osoby z jedné domácnosti), v prodejnách, provozovnách služeb, zdravotnických zařízeních, kde se poskytuje ambulantní péče, v zařízeních sociálních služeb a na mezinárodních letištích
  • výjimku z povinnosti mít na těchto místech respirátor mají děti do 15 let
  • respirátor již nelze nahradit 2 chirurgickými rouškami
  • za stejnou ochranu jako respirátory se považují i nanoroušky

 

Stručně řečeno - roušky mimo samostatného pohybu v přírodě bez lidí máme mít všude. Důležitější ale je zůstat doma, pokud to jen trochu jde. Zkusme to respektovat. Musíme! Kvůli nám všem!

Mějte se hezky a buďte zdrávi.

 

Herbert Pavera

Senátor na Opavsku, Hlučínsku a Vítkovsku

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme