Pavera: Kdo má komu pomáhat?

19. 5. 2022

Milí přátelé,

všimli jste si toho, že se vedle války na Ukrajině rozeběhla ještě jedna bitva? Taková slovní tahanice o to, kdo komu má pomáhat, protože se zdražuje. 

Jedna z těch přestřelek mě zaujala - ministerstvo průmyslu ušetřilo přes čtyři miliardy korun, protože se nenechalo vyprovokovat panem Babišem a koupilo plyn, až když klesla jeho cena. Evidentně pan ministr zachází s penězi jinak než předchozí vláda, která rozprášila naši kasu na několik let dopředu.

Mrzí mne, že místo hledání správných cest zase posloucháme jen výpady a urážky.

Chci ocenit tři věci. 

  • Na prvním místě snížení daně na benzín a naftu a hlavně dohled nad cenami - všichni jsme viděli, jak rychle šly ceny alespoň trochu zase dolů. 
  • Příspěvek na dítě ve výši 5 000 Kč vzbuzuje velkou debatu, ale věřím, že nakonec peníze skončí u těch, kteří mají méně peněz v rodinném rozpočtu, a to je správná cesta.
  • Skončí přimíchávání biosložky z řepky do paliv, podnikatelům se zruší silniční daň a majitelům starých kotlů na tuhá paliva se o dva roky posune povinnost je vyměnit

Vždycky mi přišlo úsměvné, když se vláda spojovala s tím, jak se nám daří. Vláda může být správný, odpovědný hospodář, nebo mizerný správce kasy, ale dopady jejich rozhodnutí se projeví obvykle mnohem později. Válka, nejistota s cenami a dodávkami energií nás možná právě teď vedou k tomu, abychom lépe rozpoznali skutečně důležité věci. Je to příležitost a ta debata nebude jednoduchá. Ale může být poctivá a slušná.

Váš Herbert Pavera

Senátor na Opavsku, Hlučínsku a Vítkovsku

Štítky
Osobnosti: Herbert Pavera
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme