Nový finanční impulz pro obce

TOP 09 a STAN zajistili navíc 12 miliard korun

27. 5. 2012

Novela rozpočtového určení daní, kterou ve středu 23.května  předložil vládě ministr financí Miroslav Kalousek, posílí rozpočty obcí o 12 miliard korun. Přiblíží také systém financování samospráv podmínkám, jež platí ve většině evropských zemí.

Novela je výsledkem vyjednávání mezi koaličními stranami a kompromisem v požadavcích TOP 09/STAN a ODS. Právě ta dlouhodobě odmítala snížení rozpočtů čtyř největších měst České republiky – Prahy, Brna, Ostravy a Plzně ve prospěch obcí s menším počtem obyvatel.

„Oproti dnešním pouhých 6 800 korunám na obyvatele, si i ta nejmenší obec díky novele přilepší řádově o stovky až tisíce korun. Nejvíce získají obce od 500 do 50 tisíc obyvatel, které na nespravedlivý systém dělení daní dosud nejvíce doplácely,“ říká Pavol Lukša, kandidát na hejtmana Moravskoslezského kraje za TOP 09 a STAN. Kromě přerozdělení financí dojde také k nastavení standardní evropské podmínky financování. „Toto opatření je transparentnější a zamezuje korupci a klientelizmu,“ dodává k návrhu Pavol Lukša.

Novela zákona počítá se snížením příjmů u čtyř největších měst o 1,1 miliardy, což je méně než požadoval původní návrh. Tyto peníze poputují do ostatních obcí a měst kraje. Město Opava si kupříkladu polepší o necelých 24 milionů korun. O podobnou částku se jedná i v případě Nového Jičína. Na novele zákona však vydělají hlavně menší obce, mezi které se řadí například i Andělská hora. Ta získá dle nového nastavení o pět tisíc korun na osobu navíc.

„Pro obce a města znamená navýšení financí impulz pro jejich další rozvoj a udržení veřejných služeb. Navíc nebudou muset být odkázány na dotace a dovolí jim stabilizaci a realizaci důležitých investičních programů, ať buď do škol, oprav obecních budov či podpory sportu a dalších aktivit,“ říká kandidát na hejtmana v Moravskoslezském kraji Pavol Lukša.

Ostravě se nakonec oproti původně zamýšleným 900 milionům korun, sníží rozpočet pouze o necelých 158 miliónů. „Tento návrh není vůbec likvidačním, jak je často nesmyslně označováno zástupci města Ostravy v čele s primátorem. Toto strašení veřejnosti nemá své reálné opodstatnění. Za posledních deset si Ostrava zvykla na vysoké příjmy, které jsou na úkor menších obcí a měst a nyní nechtějí přijmout svou zodpovědnost a snažit se hledat cesty k efektivnějšímu hospodaření,“ říká Pavol Lukša, kandidát na hejtmana v Moravskoslezském kraji.

 

Ostrava, 25. května 2012 

__________________________________________________________________________

Pavol Lukša

Předseda krajské organizace TOP 09 Moravskoslezského kraje

Poslanec ČR

Kandidát na hejtmana Moravskoslezského kraje

Tel: 602 786 678

 

Marcela Masná

Krajská manažerka TOP 09 Moravskoslezského kraje

Tel: 737 209 730


Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme