Kdo má moc, chce ještě více

Velká města se rozmazlila

29. 8. 2012

Velká města si zvykla na dostatek až nadbytek financí na své hospodaření, že si začala namlouvat, že jen ony mají právo takto hospodařit, i když přesně věděla, s o kolik méně finacemi musí hodpodařit města jen o trochu menší nebo obce.

Dvanáct miliard korun navíc do obecních a městských rozpočtů, konec diskriminace menších sídel ve prospěch čtyř velkých metropolí a zásadní omezení korupčního potenciálu v dotační politice – to jsou hlavní změny, které reforma rozpočtového určení daní přináší. „Obcím v České republice toto opatření přinese spravedlivější financování, většina z nich si výrazně polepší,“ říká předsedkyně senátního klubu TOP 09 a Starostové Soňa Paukrtová a dodává: „Například statutární město Jablonec získá navíc dvacet jedna milionů korun, které se mohou využít k financování škol a školských zařízení nebo ke zlepšení dopravní infrastruktury.“

To je výňatek z prohlášení Alžběty Plívové, tiskové mluvčí TOP 09 (blížeji zde http://www.top09.cz/co-delame/tiskove-zpravy/top-09-a-starostove-jsme-na-konci-dlouheho-boje-10559.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=wall-obcelidem&utm_campaign=top-09-a-starostove-jsme-na-konci-dlouheho-boje).

Město Ostrava v kampani proti návrhu RUD vytisklo a distribuovalo po Ostravě materiál, kde strašilo občany, že město zkolabuje, že nebudou peníze na hromadnou dopravu a divadla, na sporty apod. Chápu, že je potřeba si své příjmy hájit, jenže používat k tomu demagogii není důstojné žádného politika, nebo spíš by nemělo být. A nemohlo to ani jinak skončit, než se ukázat ve světle toho, že žádná demagogie neobstojí. Stejně jako dopomohla argumentační demagogie 30 korun regulačního poplatku za vyšetření u lékaře hejtmanům ČSSD do krajských křesel - a výsledkem jsou promarněné a někde i rozkradené prostředky z fondů EU.

ZÁVĚR: Když máme hlavu, používejme ji. Demagogie v očích inteligentního člověka haní toho, kdo ji chce použít.

Jaroslav Moureček, TOP 09 Ostrava - Jih