Jen Karel Schwarzenberg navrhl řešení

Amnestie způsobila rozruch před volbama

10. 1. 2013

Po kontroverzní amnestii presidenta Václava Klause hrozí, že mnozí tuneláři si budou v klidu uživat nakradených miliard a jejich oběti se svých peněz a majetku již nedočkají. Způsobilo to rozhodnutí o zastavení soudních řízení trvajících 8 let a více.

V presidentské kampani se kandidáti na nového presidenta k amnestii vyjadřují různě, převážně odmítají její rozsah, ale žádný z nich kromě Karla Schwarzenberga nenavrhl žádné prakticky proveditelné řešení. Řešením Karla Schwarzenberga je odškodnit takto postižené státem a stát pak bude na vinících škody vymáhat. Není to ideální řešení, protože v rámci odstranění dopadů této amnestie žádné ideální řešení ani existovat nemůže, jedině snad amnestii anulovat, ale to je z říše bájí a pohádek. Stejně tak domoci se postižených práva cestou občanského soudnictví je rovněž velice sporné, časově a finančně náročné bez zaručeného výsledku a je zcela jistě problematičtější než již zrušené trestní řízení.

Toto vyjádření Karla Schwarzenberga je sice jen střípkem v jeho postojích a názorech, ale ukazuje na kontinuitu, toho co zastává a jak přemýšlí. Nehledá vzdušné zámky a krkolomné konstrukce, ale zcela logicky navrhne řešení, které může být řešením použitelným.

Pokud nyní máme presidenta, který koná neřešitelně, vyměňme jej tedy za presidenta, který navrhuje řešení použitelná.


Jaroslav Moureček, TOP 09 Ostrava-Jih

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme