Jaromír Štětina: Dění na Ukrajině se bytostně dotýká i nás

22. 5. 2014

Jaromír Štětina: Dění na Ukrajině se bytostně dotýká i nás

O aktuálním dění na Ukrajině, významu společné Evropy a eurovoleb diskutoval včera v Opavě bojovník za zákaz komunismu a bývalý válečný reportér Jaromír Štětina. Současný senátor kandiduje ve volbách do Evropského parlamentu za TOP 09 a Starostové jako č. 5.

Senátor Jaromír Štětina odstartoval návštěvu Opavy turisticky - výstupem na „Hlásku“ (budova Magistrátu města Opavy). Pak se setkal s představiteli Matice slezské, která má na Opavsku více jak stoleté kořeny na Opavsku a usiluje vrátit do povědomí lidí historický a současný význam Slezska.

V Obecním domě pak na diskusi s dokumentaristou, který dnes odlétá jako pozorovatel OBSE sledovat volby prezidenta na Ukrajině, čekaly desítky zájemců. Jaromír Štětina občanům promítl působivý film o válce v Čečensku a pak s nimi diskutoval o dnešní situaci na Ukrajině.

Současná situace na Ukrajině je v mnoha aspektech velmi podobná událostem v tehdejší Čečensku. Kdyby již tenkrát svět rázně odsoudil vraždění čečenského lidu, nemuselo se dění na Ukrajině dnes dostat tak daleko. Je třeba si uvědomit, že lež je součástí vrcholné politiky Ruska,“ řekl Jaromír Štětina (TOP 09 a Starostové).

Senátor Jaromír Štětina upozornil na to, že sice světová diplomacie v případě konfliktu na Ukrajině selhala. Ale Česko by nemělo být lhostejné. „Dění na Ukrajině se nás bytostně dotýká, Ukrajina je za rohem. Je smutné, že pojmy jako je vlastenectví, čest, hrdinství, pravda jsou dnes většinou považovány za nepotřebné harampádí,“ míní senátor a kandidát Jaromír Štětina (TOP 09 a Starostové).

Diskutovalo se také o Evropské unii a zítřejších volbách. Jaromír Štětina zdůraznil důležitost těchto voleb. „Každý hlas je opravdu potřebný. Pokud bude zvolen, udělám maximum, aby se dnešní situace na Ukrajině nerozrostla a negativně neovlivnila celou Evropu,“ slíbil politik.

S místními občany se rozloučil jako spisovatel - autor věnováním dvou desítek výtisků své knihy Pergameny. Román o čtvrtém přikázání.

 

Marcela Masná, krajská manažerka TOP 09 Moravskoslezský kraj

Kontakt:

Ing. Marcela Masná /krajská manažerka TOP 09 Moravskoslezský kraj

Vítkovická 1 702 00 Moravská Ostrava

E-mail: marcela.masna@top09.cz, Mobil: +420 737 209 730

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme