Jan Koloničný: O dobrovolnících aneb stručný popis dne, kdy jsme pomáhali v Hruškách

4. 7. 2021

Na neděli 27.6. byl v plánu TOPácký výšlap k uctění památky obětem komunistického režimu u mohyly Ivančena a Lysé hoře. Nakonec se ale po domluvě s koordinátory dobrovolníků na jižní Moravě podařila domluvit nabídka pomoci a tak se bez zaváhání změnily plány, naložil se darovaný materiál a namísto výšlapu se se jelo tam, kde je teď nejvíce potřeba. 

Za organizací stál především Jan Koloničný, lídr TOP 09 v Moravskoslezském kraji a místostarosta Metylovic, který popisuje zkušenost na jihu Moravy následovně: "Nejdříve moc a moc děkuji skvělé partě kamarádů, kteří neváhali a rovněž vyrazili pomáhat. Autobus nás od KD dovezl na okraj obce Hrušky a dále pěšky. Dobrovolníci jsou prý od toho, aby to zvládli, poznamenala skvělá řidička busu.

Celý den jsme odstraňovali sutiny, rozbité střechy a další související nepořádek. Začali jsme u budovy mateřské školky, viz. i fotky. Vše separovat a donést k cestě na hromady. Pak jsme se přesunuli do domu, přišel o střechu a část zdiva. Nepořádek komplet vyházet na dvůr a prostory vyčistit. Vojáci natahovali plachty. Třetím místem byla půda domu, rovněž bez střechy, opět vše vyházet a vyčistit.

Dobrovolníci chodili dům od domu a pomáhali, kde bylo potřeba. Nikdo se nezastavoval, pracovní tempo bylo vysoké, všichni si vycházeli vstříc. Ohromné množství prachu nikdo neřešil, stejně jako pořádné vedro. Na prvním domě se už dokončovala nová střecha. Sem tam prošla osoba s nabídkou jídla nebo pití, to bylo moc fajn. Když už někteří nemohli, přišli brzy další odpočatí."

Podle místních trvalo tornádo zhruba sedm minut. Během té doby ztratili lidé své domovy, živobytí, děti přišly o školku, nezbylo skoro nic ani z vnitřního vybavení. Raději si nepředstavovat, kdyby se to stalo dopoledne. Nejtragičtější jsou samozřejmě ztráty na lidských životech, ke kterým došlo i při řádění tohoto tornáda. 

"Na konci dne jsme se shodli, že jsme opravdu rádi, že jsme aspoň trochu pomohli. Ta atmosféra vzájemné pomoci byla neskutečná. Hluboce se klaním všem, kteří jakkoli pomáhají, a dobrovolníkům obzvláště. Nešlo by to bez nich," dodává Jan Koloničný.

Markéta Čuříková

Krajská manažerka

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme