Informace z výboru pro národnostní menšiny

22. 6. 2021

Na svém posledním řádném zasedání výbor pro národnostní menšiny zastupitelstva MSK schválil činnost na druhé pololetí roku 2021. Výbor se v následujícím období bude koncentrovat na dotace pro přísti rok v rámci Dotačního programu podpory aktivit příslušníků národnostních menšin žijících na území Moravskoslezského kraje 2022 a seznamovat s aktivitami příslušníků dalších národnostních menšin.

Dalším bodem zasedání bylo seznámení s aktivitami příslušníků vietnamské menšiny. Ing. Trinh Tan, předseda Vietnamského spolku Moravskoslezského kraje a Ostravy představil vietnamskou komunitu, která v roce 2020 oslavila 70 let pobytu vietnamské komunity v ČR.

V současné době žije, pracuje a studuje v ČR kolem 65 tisíc vietnamských obyvatel. Ti, kteří se přistěhovali z Vietnamu, považuji Českou republiku za svou druhou vlast a ti, kteří se zde narodili považuji Vietnam za vlast svých předků.

Velkým problémem vietnamské menšiny je skutečnost, že nejstarší generace neumí český a nejmladší zase vietnamsky. Projevilo se to mezi jiným i během letošní pandemie, kdy vlastní děti svým rodičům nebo prarodičům nemohli pomoci s komunikaci během hospitalizace atd. Proto mimo kulturní akce jako např. Nový lunární rok (na nový rok mladší obdarovávají dárky starší rodinné příslušníky) velkou pozornost věnuji výuce vietnamského jazyka v rámci víkendových škol.

Před prázdninami výbor se sejde ještě jednou. Na výjezdním zasedání členové výboru navštíví Muzeu Těšínska v Českým Těšíně, na kterém jsme se dohodl již v lednu, kdy jsme řešili problematiku hraničního sloupu před hlavní budovou zmiňovaného muzea.

Roman Strzondala

člen výboru pro národnostní menšiny

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme