Čtyři otázky pro Tomáše Papugu

Kandidát na senátora za Opavu

18. 9. 2012

U příležitosti zahájení své oficiální volební kampaně do Senátu Parlamentu České republiky, poskytl kandidát za TOP 09 a Starostové pro Opavsko Tomáš Papuga úvodní rozhovor. Aspirant na senátní křeslo mimo jiné prozradil i v čem vidí smysl horní komory Parlamentu.

Na začátek byste nám mohl říci, v jakém oboru pracujete a jaké jsou důvody Vaší kandidatury.

Jsem primářem chirurgické jednotky intenzivní péče v opavské nemocnici, tudíž mým oborem je zdravotnictví. Kandiduji za volební obvod č. 68, který mimo Opavu zahrnuje i řadu dalších menších měst a obcí, které si dle mého názoru také zaslouží pozornost. Myslím si, že v současné době se ze Senátu stává oranžové odkladiště vysloužilých odborářů a politiků, kteří zde získávají místo jako trafiku na důchod. Nejsem vysloužilý politik a mám zájem pracovat za volební obvod, ve kterém kandiduji.

Jaké očekáváte, že přinese Vaše kandidatura změny?

Nechci slibovat nesplnitelné. Jenom si myslím, že funkce senátora není zbytečná, ale bohužel zbyteční jsou někteří senátoři. Volič by měl mít šanci vidět, že záleží na tom, koho volil a byl bych rád, aby lidé, od nichž dostanu hlas, si po čase řekli, že jejich volba byla správná.

V poslední době se často ozývají hlasy volající po zrušení Senátu, neboť jeho funkce se mnohým zdá zbytečná. Jaký na to máte názor vy?

Na to existuje jednoduchá odpověď. Jelikož sám kandiduji, je Vám určitě jasné, že samotná funkce Senátu pro mě zbytečná není. On přece funkci má. Jako výstupní kontrola výkonu poslanecké sněmovny je zcela nepostradatelnou složkou demokratického státu.

Jaké jsou Vaše návrhy na změny ve zdravotnictví?

V současné době probíhá reforma zdravotnictví, která sebou přináší celou řadu nových zákonů. Jelikož ty ve svém důsledku ovlivňují samotné pacienty a zdravotníky, je důležité, aby o jejich obsahu rozhodovali lidé pracující se v tomto oboru a ne úředníci sedící za stolem, kteří nemají zpětnou vazbu s reálnou medicínou.

Volby:
2012 senát - 68 - Opava: Tomáš Papuga