17. listopad: Každý zvlášť a přesto spolu

17. 11. 2020

Letošní Den boje za svobodu a demokracii jsme neoslavili jako již tradičně za doprovodu velkých vzpomínkových akcí, happeningů a setkání. Vzhledem k epidemiologické situaci jsme si letos připomněli události z let 1939 a 1989 každý zvlášť a přesto spolu. Možná nám situace o to víc umožnila zavzpomínat na události z roku 1989, jež si většina z nás pamatuje. Máme  prostor uvědomit si, zda jsme tam, kde jsme si v roce 89 přáli být, zda děláme to, co jsme si předsevzali, že budeme dělat, zda žijeme ve svobodné zemi a společnosti, za kterou jsme tehdy bojovali.

I přes nařízení omezující setkávání více osob, dnes naši členové vyšli zavzpomínat a položit květiny k pamatníkům událostí ve svých městech. Petr Psotka položil květiny u památníku na Masarykovém náměstí v Ostravě. „Položením kytice si připomínáme události, jež ukončily temné období naší historie. Připomínáme si tím rovněž, že svoboda a demokracie nejsou samozřejmostí. Vyžadují naši neustálou pozornost a péči,“ míní Petr Psotka, nově zvolený předseda Legislativní komise Rady kraje.

V Opavě před Slezskou univerzitou položil květiny Herbert Pavera, starosta Bolatic a senátor na Opavsku, Pavel Tuleja, rektor Slezské univerzity a nově zvolený krajský zastupitel za TOP 09 a Monika Klapková, ředitelka Mendelova gymnázia a členka TOP 09. "Prvních několik ročníků oslav Sametové revoluce bylo euforických. Postupem času a obzvlášť to vnímám v posledních letech, jde o připomínku hodnot, které prosazoval Václav Havel a lidé kolem něj. Chybí nám morální vzor, který by naši společnost spojoval a dokázal slovem povzbudit v této nelehké době. Stejně tak je to ale na nás, každém jednom obyvateli naší krásné země. Svoboda, demokracie - to jsou hodnoty, na kterých musíme pracovat a pokud se o ně nebudeme starat, můžeme je snadno pozbýt,“ dodává Monika Klapková.

Letošní rok je v mnoha ohledech naprosto jiný, než jakákoliv léta předchozí. Situace nám nedovolí potkávat se ve větším počtu. Na statečné činy našich studentů a obyvatel bychom ale neměli zapomínat, proto si je pojďme letos připomenout zvlášť a přesto spolu. Zapalme si dnes ve svých domovech svíčku a zkusme se zamyslet nad tím, za co jsme v roce 1989 bojovali,“ vyzývá senátor Herbert Pavera.

 17. listopad Opava II  17. listopad Ostrava

17. listopad Opava III  17. listopad Ostrava II

Markéta Čuříková

krajská manažerka TOP 09

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme