Dvořák: Kraj by měl být jako rodina

10. 9. 2020

Společnou kandidátku TOP 09, KAN a Koruny České vede Zdeněk Dvořák, starosta Dolní Cerekve.

Přinést živou vodu do kraje. Toto heslo chce ve skutečném i přeneseném slova smyslu naplnit Zdeněk Dvořák (nestraník za TOP 09), jenž v krajských volbách stojí v čele koalice Pro TOP Vysočinu, společné kandidátky TOP 09, Klubu angažovaných nestraníků (KAN) a Koruny České. Sedmatřicetiletý starosta městyse Dolní Cerekev na Jihlavsku hodlá bojovat nejen se suchem, ale i s politikařením a opomíjením venkova.
V komunální police není Zdeněk Dvořák začátečníkem, již před deseti lety se dostal do zastupitelstva Dolní Cerekve a od roku 2018 tento městys vede.
Ve vedení kraje by ale rád zúročil nejen své poznatky nabyté v čele městyse. Využít hodlá i svoje profesní zkušenosti – po vystudování Fakulty stavební ČVUT a působení ve stavebních firmách zakotvil na jihlavském magistrátu, konkrétně v úřadu územního plánování a poté v odboru rozvoje města, kde se poté stal vedoucím investičního oddělení. „Ačkoliv polovina obyvatel kraje žije ve vesnicích, problémy, co tu lidé mají, se téměř neřeší. A to nemluvím pouze o dopadech sucha, ale i celkové občanské vybavenosti. Máme sedm set starostů, které kraj často nechává na holičkách,“ míní Zdeněk Dvořák.
S mnoha situacemi a problémy se podle něj tito starostové setkávají třeba jenom jednou za život, osvědčená metodika a poradenství by jim tedy pomohly. „V prvé řadě by se měli starat o občany, ne se učit všechny zákony. Protože šíře činností, které musejí zvládat, je opravdu obrovská. Díky tomuto záběru ale mohou být pro kraj velkým přínosem. Stačí jen spolupracovat,“ zdůrazňuje lídr kandidátky.
Stát ani kraj by se dle jeho slov neměly řídit jako firma, nýbrž jako obec a fungovat jako rodina. Na svůj městys ani rodinu nedá totiž Zdeněk Dvořák dopustit. „Když někomu v Cerekvi zavoláte s prosbou o pomoc, neodmítne vás. To se ukázalo hlavně při pandemii koronaviru, kdy se naši občané neskutečně semkli. Dobře tu funguje i spolková činnost – máme u nás deset spolků, rádi a často se potkáváme na různých akcích,“ popisuje starosta Dvořák, který je i aktivním dobrovolným hasičem a hráčem házené – brankářem.
Také na svoji rodinu se může Zdeněk Dvořák, jenž má dvě malé dcery, spolehnout. Byť času, jejž s ní tráví, je kvůli práci čím dál méně. Nerad by se ale zařadil k rozvedeným starostům, což je podle něj poměrně častý jev. „Když jsem byl mladší, tak jsem se v kostele modlil, abych měl hodnou a tolerantní ženu. To se mi splnilo. Má manželka do kostela nechodila – tak má doma to, co má,“ dodává se smíchem Zdeněk Dvořák.

Zdroj: 5plus2

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme