Do Stráže u Pelhřimova mohou i plavci. Vodu v ní čistí odborníci.

28. 5. 2020

K rybníku Stráž u Pelhřimova budou moci vesele mířit i plavci a milovníci vodních radovánek. Vodu ve zmíněném rybníku totiž v současné době čistí pomocí probioticko-enzymatických prostředků odborníci.

Jak vysvětlil místostarosta města Pelhřimova Zdeněk Jaroš, cílem tohoto zásahu je zkvalitnit vodu v rybníku, aby se v něm dalo bez problémů koupat. „Chceme, aby Stráž byla využitá především jako rekreační rybník pro občany, ne jen pro rybáře," zdůraznil Zdeněk Jaroš (TOP 09).
Dodal také, že možnost rekreačního koupání ve Stráži je důležitá zvlášť v současné době, než bude postavený venkovní bazén. Problém s udržením čisté vody ve Stráži je zaviněn hlavně tím, že má velmi slabý přítok. Čištění, které potrvá pět měsíců, by mělo zajistit, aby voda ve Stráži byla čistá především od sinic.
Jaromír Čaška, který čištění provádí, aplikuje do vody jednou měsíčně čtyřicet kilogramů dávky uvedeného přípravku, celkem se tedy do vody dostane dvě stě kilogramů zmíněné látky. „Látka se dávkuje rovnoměrně po celé ploše rybníka, který má rozlohu celkem osm hektarů,“ informoval Jaroš.

Podobné čištění vody ve Stráži realizovali Pelhřimovští už v minulosti, záměrem je pokračovat v něm i v příštích letech. Rybáře, ale určitě i ostatní, bude zajímat, že zmíněný prostředek je jak pro ryby, tak pro lidi či jiné živočichy a rostliny neškodný a splňuje potřebné zdravotní atesty. Pro ryby jsou bakterie dokonce prospěšné, protože podporují růst zooplanktonu, který jim slouží jako přirozená potrava. „Rádi bychom ale apelovali na rybáře, aby dodržovali správné postupy při krmení ryb a aby místa, kde chytají a zakrmují, udržovali v pořádku a v čistotě," doplnil Jaroš.

Zdroj: Pelhřimovský deník

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme