Politická odpovědnost? Nesmysl

26. 5. 2014

Všichni politici, každá politická strana se sice ohání bojem proti korupci, ale další kauza je na světě. Téma korupce je spojeno s dalším zástupcem ČSSD, tentokrát s náměstkem vysočinského hejtmana Libora Joukla. Ten je vyšetřován policií kvůli předražené koupi osmadvaceti nových sypačů, která byla realizována v roce 2009.

Jedná se o kauzu s nákupem 28 sypačů značky IVECO v hodnotě 153 milionu korun v roce 2009. Podle silničářů i odborníků byla technika předražená o více než milion korun na jednom autě. První nesrovnalost se týká samotné částky. Joukl ve svém tiskovém prohlášení hovořil o 128 milionech korun za zakázku. Jak je možné, že se uvedená částka liší o celých 25 milionu? Rozhodně se nejedná o zanedbatelnou částku.

Kraj tehdy nakoupil nové automobily značky Iveco i přes to, že sami silničáři by raději ve vozovém parku viděli nové tatry, s kterými měli jen ty nejlepší zkušenosti. Jednoduše řečeno, Iveca svou kvalitou neodpovídají našim Tatrám. Zakázka byla šitá na míru pro dodavatele  Ivec. Navíc tyto vozy byly oproti tatrám předraženy o víc než milion na jednom autě. A politická odpovědnost? Doposud žádná!

Voliči byli před volbami na jistá rizika upozorňováni, bohužel se tato rizika naplnila. Pokud se podezření Policie ČR skutečně potvrdí, hejtman, který zodpovídá za dění kraje a který svému náměstkovi vyjádřil podporu, by měl zvážit svoji odpovědnost a postavit se k celé záležitosti čelem, než se věnovat souběhu svých funkcí hejtmana a poslance. Kdo ví, jaká překvapení v kraji nás ještě čekají.

Jiří Blažek, člen výkonného výboru TOP 09
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme