Schwarzenberg jako magnet. Přitahuje mladé i seniory

17. 10. 2013

Je opravdu jiný, než ostatní. A pro svoji stranu je jako magnet. Karel Schwarzenberg se hrdě hlásí k tomu, že je politik, ale působí přirozeněji než jeho kolegové napříč politickým spektrem. A právě jaký je, ta zvědavost, byla hlavní motivací přijít na loď, usednout na palubu a přes hodinu a půl plout po Labi s knížetem od litoměřického Tyršova mostu do Velkých Žernosek.

„Přišli jsme hlavně za panem knížetem,“ říká jedna ze seniorek, která usedla ke stolu od něhož měla ideální výhled na Karla Schwarzenberga. Další tři její spolusedící ženy ve věku blízkém k předsedovi TOP 09 přikyvovaly, že i ony chtěly vidět, jak ve skutečnosti prezidentský kandidát vypadá. „Také jsme ho volily. A teď uvažujeme, že mu hlas hodíme znovu.“

To, co Karel Schwarzenberg umí, je bezprostřednost. Přitahuje jako magnet – mladé i seniory. „I nás to překvapuje, kolik starších lidí chodí na setkání s panem knížetem,“ vysvětluje mladík, který je podle svých slov členem strany. „U nás mu nikdo jinak neřekne, než pan kníže.“

Pro mladé je cool

Schwarzenbergova kontaktní kampaň je přitom hodně zaměřená na mladé voliče. Využívá ve velké míře sociální sítě. „Ty příspěvky si sám píšu,“ ujišťuje kníže, když na toto téma dostane dotaz lídr krajské kandidátky Michal Kučera.

Při tomto momentu to na lodi zahučí smíchy. Karel Schwarzenberg si drží mikrofon a odpovídá na cokoliv. I na to, na co nebyl zprvu tázán. Sedí u jednoho stolečku u okénka a nepřetržitě komunikuje s lidmi. Nejprve prostřednictvím krajského šéfa strany Tomáše Tesaře, poté osobními setkáními. Po celou dobu plavby ke knížeti chodí mladí lidé, kteří si k němu přisedají a povídají si. Karel Schwarzenberg trpělivě naslouchá a vždy překvapí nějakou glosou. Podepisuje se na karty a ochotně nechává fotit.

Fotka na Facebook

Nejvíce se rozzáří, když k němu přisedají dvě mladé slečny. Fanynky z předsedy TOP 09 jsou rovněž paf.„Má neskutečné kouzlo. Seděly bychom s ním hodiny a povídaly si. Čím nás přitahuje? To se nedá popsat,“ konstatují.

Kníže je žádaný. Někteří se už osmělili a přicházejí ke Karlu Schwarzenbergovi požádat o společné foto. Nejsou to nijak výjimečné pózy. Předsedovi TOP 09 se nechce dělat fotky, na kterých by mohl vypadat směšně. „Určitě si nevezmu kapitánskou čepici,“ glosuje.

V oficiální kampani strany je sice stylizován do agenta Jamese Bonda, při plavbě na Labi se námořníkem alespoň na pár sekund nestane. „Budete se muset spokojit s normální fotkou,“ odpoví kníže žadatelům o netradiční snímek, se kterým by se mohli pochlubit třeba na Facebooku. Taková fotka s knížetem je prostě cenná. Straníci jak z TOP 09 nebo hnutí Starostové a nezávislí jsou si vědomi, že Karel Schwarzenberg je pro stranu požehnáním. Ví to dobře i sám kníže. „Miroslav Kalousek je pro všechny zlořád. Já ho znám dobře a vím, že to tak není,“ vysvětluje. A ještě jedno téma na lodi rezonovalo: zda prolomit těžební limity na Mostecku. „Určitě ne. Byl jsem ve vládě za Stranu zelených, takže jsem tím tak trochu načichl. A jak bych řešil sociálně vyloučené lokality? Rozpuštěním. Nelze vytvářet uzavřené oblasti,“ vzápětí dodá.

Jiná pravice není

Ale ani na lodi ani v Ústí se nevyhnul i dalším vážným otázkám. Třeba na roztříštěnost pravice. Podle knížete je problém,že žádná jiná pravice než TOP09 není. „ODS se rozpadá. A ostatní strany pravicové nejsou. ANO má v programu od všeho něco. Uspokojí od extrémního levičáka po ortodoxního katolíka,“ navezl se do strany Andreje Babiše předseda topkařů.

Varoval ale i před komunisty a extrémní pravicí. „Popravy jako před 70 lety by asi nebyly. Ale mohou vážně poškodit naší ekonomiku,“ soudí o komunistech. A mnohem kritičtější je k extrémní pravici. Připomněl že má osobní zkušenosti s okupací a protektorátem. „Nikdy jsem si nemyslel, že se nějací Češi budou ohánět nacistickými symboly. Měli bychom jim neustále vysvětlovat, že je to cesta do pekel.“

Nevyhnul se ani svému rivalovi z prezidentské volby Miloši Zemanovi a hlavně lidem kolem něj. Podle něho je nebezpečné, když prezidentský kancléř odmítne bezpečnostní prověrku. „Dělal jsem kancléře. A vím, jaké tajné informace se k prezidentovi dostanou.“ Litoměřicko a Ústí nebyly jedinými zastávkami Karla Schwarzenberga.

Večer bylo připraveno setkání a jamování s Karlem Schwarzenbergem před restaurací U Kozičky v Teplicích, kterému předcházelo odpolední setkání s Tepličany, muzikou, rozdáváním balónků a letáků. Přes chladné počasí čekalo večer U Kozičky několik desítek převážně mladých lidí a Karel Schwarzenberg odpověděl na všechny otázky, ať už se týkaly prolomení limitů, správy lesů, zahraniční politiky nebo S­karet.

Radek Pešout, Vít Lukáš

Teplický deník, 17. 10. 2013, rubrika: Teplicko

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme