Odmítáme podivný puč přeběhlíků z ANO

28. 6. 2015

Poslední komunální volby dopadly i nedopadly. Řada měst je vedena uskupením Ano, někde stojí v čele místní skupiny, čerpající ze znalosti zdejšího prostředí a taky se plně orientující na řešení místní problematiky. I tak se stalo v Ústí na Labem a do vedení města nastoupil výherce voleb ANO a s ním uskupení PRO Ústí.

My, dva zastupitelé TOP 09, jsme byli v situaci, kdy jsme mohli utváření koalice jen sledovat. Upřímně však – program v našem městě měla koalice lahodící z většiny i našemu sluchu. Deklarovala, že se chce vypořádat s dluhy města a nechce město dostávat do dalších, chce řešit sociální politiku především novými pracovními místy, má vůli zachovat historicky existující, významné Činoherní studio a další. Na druhou stranu jsme ze svých lavic na radu a primátora hleděli s obavami, protože nikdo z nich nikdy v politice nepracoval a nedostatek zkušeností je handicap.

Protože jsme jako TOP09 vždycky prosazovali především řádné hospodaření se svěřenými prostředky města, transparentnost, osobní odpovědnost, nápady koalice, které se nám zdály dobré, rádi jsme podpořili kroky, které se v tomto směru dělaly.  Kde jsme dostali příležitost, zapojili jsme se do konkrétní práce. Máme své členy ve výborech, komisích, městských organizacích a ze všech míst je příjemné slyšet, že jsou to členové TOP 09, kteří odkrývají nehospodárné vynakládání obecních peněz, kteří aktivně mění zkostnatělé, nevyhovující struktury některých městských společností, aktivně přicházejí s myšlenkami a nápady pro řešení ve výborech a komisích.

Takže v zásadě trochu pohodička. Ale ne, nebylo vše zalité sluncem! Často na neformálních setkáních  členů TOP 09 v Ústí nad Labem  zaznívala kritika nad tím, že „nejsou vidět výsledky“, vedení „málo mluví o své práci“, „zbytečně podporujeme vedení i tam, kde např. materiály do zastupitelstva jsou spíš hodné kritiky“.

Současně jsme také vnímali situaci na magistrátním zastupitelstvu – 12 členů ANO hlasuje tak, že polovina nepodpoří opakovaně ani materiál předkladatele z vlastních řad. A taky polovina mlčí. Mlčí zarytě, nikdy nic nepochválí, nikdy nic nekritizuje. Hlasy se ozývají z řad KSČM a ČSSD, tam se často vzpomíná, jak se město řídilo dřív, UFO i ODS se do diskuse zapojuje. Ale 6 mlčící členů ANO nikdy nic!!!  Co se proboha děje?

A pak přišlo zastupitelstvo 24. 6. 2015. Hned po zahájení se program doplňuje na návrh jednoho člena ANO -  který víc jak půl roku neměl NIC k tomu co se ve městě děje – a zařazuje se bod Odvolání rady a primátora. Následně dostane zastupitelstvo rychlý spád. Naprostou jednotou části ANO, všemi zastupiteli ODS, KSČM, ČSSD a UFO je odvolána rada i primátor a zvolena nová primátorka, stanoven menší počet radních a ani ten v plném počtu nenavržen ani nezvolen. Následuje přerušení jednání zastupitelstva do 30. 6. 204 na 15.00 hodinu.

Jen zvolna si každý z těch, kteří nebyli do puče zasvěceni předem, uvědomuje nehoráznost a nezodpovědnost takového kroku. Ne netvrdím vůbec, že stávající rada nemůže být lepší než ta dosavadní. Šokující a pro mne naprosto nepřijatelný je způsob provedení a lži a polopravdy, které se kolem změny vedení města okamžitě objeví.

S mnoha z revoltujících zastupitelů  jsem sama osobně nedávno hovořila. Situaci v hnutí ANO jsme společně komentovali, uvažovali o řešení. Byla jsem ráda, že jsem byla ujišťována o tom, že spojení např. s KSČM považují některé strany za zcela vyloučené. Na zastupitelstvu jsem se pak od poslance pravicové strany dozvěděla, že takové spojení je správné, když je pro dobrou věc! Ale co je dobrá věc?

Paní primátorka v tisku uvedla, že převzetí funkce zodpovědně zvažovala. Jako obyčejný občan se asi zeptám, jak dlouho trvá úvaha o převzetí tak zodpovědné funkce, jako primátor města zcela nepochybně je, když ing. Nechybová se o kandidatuře dle svého prohlášení dozvěděla těsně před začátkem jednání zastupitelstva?!? Nebo se mi chce zeptat, kdo paní primátorce připravil úvodní slovo po převzetí funkce? Nebo si ho snad připravila sama, kdyby náhodou došlo k převratu a ona byla úplně náhodou navržena do funkce primátora?

A nakonec – opravdu je zodpovědné vůči občanům převzít město člověkem, který se ráno stal zastupitelem a hodinu poté primátorem, který o Ústí nad Labem dle svých vyjádření zcela zřejmě příliš mnoho neví?

Ne nejsem obhájce uhnutí ANO, chtěla bych se jen a jen chovat odpovědně. Chtěla bych se i nadále chovat v duchu ideí strany, za kterou v zastupitelstvu sedím. Myslím, že odpovědné je  se k věci postavit tak, že  ctím tradici našeho volebního systému a nechat v čele města měli stát ty, kteří získali většinu hlasů občanů a směřovat tak k prosperitě našeho města.

A ANO? Kdo to dnes v Ústí nad Labem  je – nevím, pořádek ve svých stranách si musí udělat samo a hodně rychle. Aspoň v tomhle musí dostat občan brzy jistotu.

JUDr. Ilona Tajchnerová

Galerie