Vyřešení dostupnosti konopí neznamená jeho legalizaci

16. 3. 2012

Na jaře čeká poslaneckou sněmovnu projednání návrhu zákona na zpřístupnění léčebného využití rostlin z rodu konopí s obsahem THC v rostlině vyšším než 0,3 %. Jsem ve skupině předkladatelů tohoto zákona a rád bych objasnil některé souvislosti.

Cílem navrhovaných legislativních změn je zpřístupnit konopí pro léčbu v ČR pro indikovaná onemocnění a chorobné stavy a současně přísně stanovenými předpisy zamezit zneužití konopí pro jakékoliv jiné než léčebné nebo vědecké účely. Návrh na legálnídostupnost konopí požadují samotní lékaři, protože pomáhá nemocným zmírnit bolest a lze jej dobře využívat jako podpůrný prostředek pro pacienty např. s nádorovými onemocněními nebo Alzheimerovou nemocí.

Za stávající legislativy je možné dovézt konopí jen pro výzkumné účely a je vyloučeno použít jej pro léčebné účely. Současná právní úprava rovněž zakazuje pěstování rostlin s vyšším obsahem THC než 0,3 %, což staví pacienty a případně jejich lékaře do situace, kdy jsou nuceni porušovat zákony. Zneužívají toho však desítky pěstitelů. Zdůrazňuji, že poslanci předkládaný návrh je omezen pouze na použití konopí pro léčebné účely a nesmí být zaměňován za legalizaci.

Dovoz konopí je nyní nejrychlejší cestou, jak pomoci pacientům

Problematiku můžeme rozdělit do dvou fází. Abychom mohli vyjít vstříc potřebě nemocných, musíme v první fázi vyřešit legislativu, která umožní dovoz konopí pro léčebné účely. S tím souvisí také systém evidence a kontroly. Opiáty (kam by mělo být zařazeno i konopí) se v lékárnách vedou ve zvláštním režimu sledování – pacienti je obdrží na základě receptu s modrým pruhem a časem by tento doklad měl mít i elektronickou podobu. V této souvislosti bude zaveden zvláštní registr, který bude k dispozici i policii a odpadne tak argument těch, kdo si konopí pěstují podomácku a tvrdí, že to je pro léčebné účely.

Druhou fází je případně samotné pěstování konopí v ČR. Tady mi chybí potřebné analýzy, které dosud nikdo nezpracoval a není tedy ujasněna spousta zásadních otázek. Je třeba definovat, kdo může konopí pěstovat, za jakých podmínek, kdo bude garantovat výkup a jaká bude cena. Jestliže připustíme možnost pěstování konopí pro léčebné účely, je nutné počítat s časem jednoho až dvou let pro nastavení přísných pravidel.  Pro případ legalizace pěstování konopí musíme znát odpovědi na desítky dalších neznámých. Je s podivem, že zatím neexistuje studie, která by obsahovala zásadní informace o tom, kolika pacientům a s jakou diagnózou by léčivé přípravky z konopí byly určeny. Nevíme ani, kolik bude stát jeden gram konopí vypěstovaného v ČR (1 g v sobě musí zahrnovat např. náklady na agenturu, na výstavbu a povoz pěstírny, na rozbor ve specializované laboratoři atd.).

Zatím tedy nemůžeme posoudit, zda bude cena konopí vypěstovaného u nás nižší, než u dovezeného, stejná, nebo dokonce vyšší? A další otazníky mohu přidat. Není vyřešeno, které přípravky se budou vyrábět, jaká bude jejich cena, kdo je bude vykupovat a kdo je bude platit. Zda je celé uhradí zdravotní pojišťovny, nebo samotní pacienti, či zda bude nastavená určitá míra spoluúčasti. Osobně jsem jednoznačně pro to, aby zde byla významná finanční spoluúčast pacientů s výjimkou závažných onemocnění, např. onkologických diagnóz. Problematiku dovozu i pěstování konopí v ČR považuji za důležitou a závažnou, proto se k ní budu vracet.

PharmDr. Jiří Skalický, Ph.D.,
poslanec parlamentu za TOP 09 a starostové,
primář oddělení klinické biochemie a diagnostiky PKN
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme