Kardiocentrum opět v Pardubické krajské nemocnici

27. 3. 2012

Pardubická krajská nemocnice je znovu zařazena mezi specializovaná centra a může pacientům v kraji poskytovat špičkovou péči v oblasti kardiologie. „Jsem rád, že ministerstvo zdravotnictví situaci přehodnotilo a potvrdilo, že se kardiovaskulární centrum do pardubické nemocnice vrací,“ vysvětluje Jiří Skalický a dodává, že zařízení je tedy zpátky na seznamu nejlepších kardiovaskulárních center.

V roce 2010 bylo kardiocentrum v Pardubické krajské nemocnici vyřazeno ze sítě špičkových zařízení kvůli neshodám mezi dvěma soukromými subjekty, které kardiologickou péči společně s Pardubickou nemocnicí poskytovaly. Někteří pacienti kvůli tomu museli jezdit do sousedních krajů. Nemocnice tehdy nejen ztratila pacienty, ale i možnost čerpat milionové dotace na modernizaci pracoviště z evropských fondů.

„Situaci jsem pomáhal řešit. Vnímám to jako svoji povinnost – a byl to také impuls k mé kandidatuře do sněmovny - abych pomohl k navrácení specializované centrové péče a tedy i kardiologického centra do Pardubické krajské nemocnice, pokud splní odborná a další kritéria,“ říká Jiří Skalický. „Intenzivně jsem jednal s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem, který byl vstřícný a byl ochoten nám pomoci. Řediteli nemocnice Tomáši Gotwaldovi jsem pomáhal sjednat s ministrem řadu jednání. Nejdříve muselo dojít k dohodě všech zúčastněných subjektů včetně souhlasu vlastníka – Pardubického kraje,“ vysvětluje Jiří Skalický.  Po té, co se tyto smluvní vztahy nastavily, musel každý ze smluvních subjektů splňovat odborná technická a personální vybavení, aby zaručil dostatečnou kvalitu péče. „Tuto část posoudila příslušná odborná komise ministerstva zdravotnictví. Konstatovala, že všechny požadavky jsou splněny. Nyní jednáme o tom, aby byla nemocnice uvedena ve Věstníku ministerstva zdravotnictví, který stanoví, odkdy oficiální nemocnice získá zpět nemocnice statut kardiovaskulárního centra.

Pro pacienty s těmito nemocněními to znamená, že v Pardubicích budou mít nejlepší dostupnou léčbu. Ta je srovnatelná s léčbou v Praze, Hradci Králové či Brně. O tom, zda a na jaké dotační peníze pardubická nemocnice znovu dosáhne, budou ještě probíhat další jednání.

Zdenka Hanyšová Celá
Komunikace s veřejností
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme