Jiří Skalický odměnil studentku Univerzity Pardubice za její diplomovou práci

16. 7. 2012

Také letos na konci akademického roku, který pro mnohé vysokoškoláky pardubické univerzity znamenal završení studia, věnoval poslanec Jiří Skalický Cenu za nejlepší diplomovou práci spojenou s pětitisícovou finanční odměnou. Oboje na začátku července převzala z jeho rukou čerstvá absolventka magistra Aneta Kochová, studentka Katedry biologických a biochemických věd Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice za diplomovou práci v oboru Analýza biologických materiálů.

Oceněná práce studuje vztah plazmatických mastných kyselin, zánětu a aterosklerózy. „Studentka v ní porovnává obsah jednotlivých mastných kyselin u pacientů s významným zúžením koronárních  tepen (tzv. ateroskleróza) a u zdravých dárců krve. Současně hodnotí vztah mezi mastnými kyselinami a velikostí zánětlivé reakce,“ vysvětluje Jiří Skalický.

„Jsem rád, že pardubická univerzita vychovává nadějné profesionály v daném oboru. Aneta si zvolila téma, které je pro současnou populaci velmi podstatné. Onemocnění  srdce a cév je stále považováno za typickou civilizační chorobu,“ uvedl Jiří Skalický. Dodal, že úmrtnost na kardiovaskulární choroby v České republice je stále vysoká a pohybuje se okolo 500 úmrtí ročně na 100 000 obyvatel. Je významně vyšší než v ostatních státech západní Evropy. Více než 50 % úmrtí v naší republice připadá právě na choroby srdce a cév. „Jednou z hlavních příčin tohoto onemocnění je právě ateroskleróza, která je do velké míry ovlivnitelná stravovacími návyky a životním stylem,“ zdůraznil Jiří Skalický význam Anetiny práce.

Vznik aterosklerózy a její průběh je velmi složitý proces. „Jedním z důležitých faktorů tohoto procesu, o kterých se na veřejnosti méně ví a mluví, je tzv. systémová zánětlivá reakce.  Pro její průběh jsou důležité také některé mastné kyseliny. Právě jejich nadbytek může významně podpořit tuto zánětlivou reakci a přispívá tedy k rozvoji aterosklerózy. Platí tedy, že úpravou stravovacích návyků lze ovlivnit  riziko vzniku a průběhu aterosklerózy,“ uzavírá Jiří Skalický.

Zdenka Hanyšová Celá

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme