Stovky nemovitostí v Česku postrádají své majitele.

7. 3. 2017
Seznamy nedostatečně identifikovaných vlastníků budov a pozemků jsou rozsáhlé. Nemovitosti bez majitele se nacházejí téměř v každé obci na Opavsku.
Opavsko – Pokud se vlastník nemovitosti včas o svou budovu nebo pozemek nepřihlásí, propadá daná nemovitost státu. Tento proces však může trvat až několik let. Mezitím musí obce řešit problémy, které s nemovitostí s těžko dohledatelnými vlastníky souvisí.

„Problémy se špatně identifikovanými vlastníky občas řešíme. Někdy samozřejmě nastanou situace, kdy je v rámci obecní výstavby potřeba kontaktovat vlastníka nemovitosti, která je již delší dobu opuštěná. Jedná se pak například o naše občany, kteří žijí dlouhodobě v zahraničí, sdělil k tématu starosta Bolatic Herbert Pavera a pokračoval: „V krajních situacích, kdy se nám majitele dohledat nepodaří, se může tato situace vyřešit obecně závaznou vyhláškou. Zatím se nám však tyto situace povedlo řešit a vlastníky se nám kontaktovat nakonec podařilo.“ Podle Pavery je případů, kdy je nemovitost opuštěná tak dlouho, že posléze připadá do vlastnictví státu, v Bolaticích minimum.

Zdroj:Opavský a hlučínský deník,Datum vydání:6.3.2017 Rubrika / pořad:Titulní strana,Strana / zpráva01,Autor:DAVID BEINHAUER

Osobnosti: Herbert Pavera