Seidler: Nejde už o produktový kanibalismus?

8. 6. 2016

V Ostravě se zvažuje stavět nákupní centrum. Otevřené by mohlo být už na jaře 2017. Nebude se jednat zrovna o typické obchodní centrum, které v Ostravě doposud známe. Bude to tzv. outletové centrum. Nezbytný pro život občanů v Ostravě určitě není, ale o to přece ani  tak nejde.

O obchodních centrech, supermarketech a hypermarketech bylo toho napsáno mnoho. Jsou zde zastánci, ale i celá řada odpůrců. Údaje mluví za vše: v České republice je více jak 1800 hypermarketů, supermarketů a diskontních prodejen. Menších prodejen s potravinami a smíšeným množstvím je nyní necelých 7000. Přitom v roce 2000 jich bylo více jak 10 000. Na celkových tržbách se podílí supermarkety a hypermarkety osmdesáti procenty a zbytek připadá na menší obchody.

Když se ale podíváme z pohledu celoevropského, tak máme čtvrtou nejhustější síť hypermarketů v Evropě. Celkem pak na milion obyvatel jich u nás připadá 171 (supermarketů, hypermarketů a diskontních prodejen). A postupně se toto číslo bude zvětšovat. Ne asi tak značně jak v devadesátých letech, ale přesto bude. Proč? Výstavby obchodních center jsou stále zajímavý investiční projekt pro developery a volných nevyužitých míst je stále dost.

Na druhé straně je neodvratně pravdou, že spousta lidí si zvykla nakupovat převážně v těchto velkých řetězcích. Na jedné straně je to komfortnější nakupování, ale na druhé straně zde strávíme až příliš času. Je zcela běžné, že poměrně velká část populace si už nedokáže představit víkend bez návštěvy obchodního shoppingu. Nejde jen o nakupování, ale i trávení volného času. A to bohužel není zrovna tím nejlepším volnočasovým místem pro rodiny a děti. Zamysleme se, jestli  nejsme náhodou i otroky nakupování? Stálá honba za nakupováním potravin a spotřebních věcí, které možná až tak zrovna nezbytně nepotřebujeme.

Nicméně zde možná ani  nejde o nás a naše pohodlí či potřebu. Jsou zde především zájmy města, zájmy soukromých vlastníků pozemků a zájmové nabídky developerů. Ačkoliv je v městě Ostrava těchto řetězců hodně a kupní síla obyvatelstva není neomezená. Je otázkou, nakolik se projekt výstavby této jinak i zajímavé podnikatelské aktivity ukáže ziskový v dlouhodobějším výhledu a zda nepůjde už opravdu o produktový kanibalismus.

A když se ukáže za pár let, že je to prodělečné, tak se jednoduše uzavře a zbydou jen nevyužité budovy. Proč raději město pro své občany nepodporuje ve větší míře farmářské prodejny! Podpoří tím především místní o

Radan Seidler- člen místní organizace TOP 09 Slezská Ostrava

Štítky
Osobnosti: Radan Seidler
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme