Pavera: Je nefér přenášet povinnosti na obce

21. 4. 2017
Ve složité situaci se v současné době nenacházejí pouze řidiči linkových autobusů, kteří se dlouhodobě snaží o zvýšení svých mezd, ale také obce. Ty by měly z části toto navýšení pokrýt. Podporu ze strany státu nemají.

Hrozba stávky řidičů linkových autobusů, která je naplánována na čtvrtek, poukázala nejen na problém jejich nízkého finančního ohodnocení.
Nařízení o zvýšení mezd řidičů, které na základě návrhu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) schválila vláda, má být realizováno kraji a z části také obcemi. Ty by však musely využívat finančních zdrojů ze svých vlastních rozpočtů.
Mohu mluvit jak za naši obec, tak za celé Sdružení obcí Hlučínska, když řeknu, že s tím, aby obce financovaly navýšení mezd řidičů linkových autobusů ze svého rozpočtu, nesouhlasíme. Potřebu navýšit mzdy řidičům přitom naprosto chápeme, ale zajišťování a financování dopravní obslužnosti mezi obcemi je v zákonné kompetenci krajů a státu," sdělil k tématu starosta obce Bolatice a předseda Sdružení obcí Hlučínska Herbert Pavera (TOP-09) a pokračoval:
Je poměrně neférové, aby tyto povinnosti přenášely stát a kraj na obce a přitom jim samotným nenavýšily rozpočet. Sice se častokrát nejedná o žádné velké sumy, ale z principu je tento postup špatný. V nejbližší době budeme vyjednávat o tom, aby bylo financování v plné výši od následujících let financováno státem nebo krajem."


Zdroj:opavsky.denik.czDatum vydání:5.4.2017 Rubrika / pořad:Moje OpavskoAutor:David Beinhauer

Štítky
Osobnosti: Herbert Pavera
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme