Pavera: Budoucnost kraje mohou měnit jen jeho podnikaví lidé

5. 9. 2017

V seriálu předvolebních medailonů představujeme lídra kandidátky TOP 09 pro Moravskoslezský kraj Herberta Paveru. Starostovi Bolatic je blízká recese. 

V Bolaticích zná tváře všech obyvatel. „Jsem matematik, takže spíše než jména mi utkví v hlavě čísla a tváře,“ vysvětluje Herbert Pavera. To jeho znají všichni místní určitě i jménem, vždyť starostu v obci se čtyřmi a půl tisíci obyvateli dělá devětapadesátiletý muž již od roku 1998. 

Lidé na Opavsku jej nevídají jen jako formálně oblečenou vrchnost bolatického úřadu. Starostu mohli zahlédnout třeba i v paruce a sukni. Už deset let totiž vystupuje s mužskou recesistickou taneční skupinou Bobři (zkratka Bolatičtí břicháči). Každý rok nastudujeme vystoupení, které pak předvádíme po celém kraji i v družebních vesnicích. Tančili jsme například Poupata, Labutí jezero, skotské tance a podobně,“ potvrzuje vystudovaný pedagog. 

Na kantořinu na Základní škole v Opavě-Kylešovicích má dobré vzpomínky, byť s aprobací matematika-chemie nepatřil mezi učitele nejpopulárnějších předmětů studentů. „Rád vzpomínám na žáky a jejich rodiče i zaměstnance školy. Pořádali jsme řadu akcí, aktivit a patřili jsme k nejlepším školám v okrese,“ míní Herbert Pavera. 

Jako starosta obce musí už dlouhá léta řešit velké i drobné strasti tamních obyvatel. „V minulosti mne nejvíce drtily sousedské nebo příbuzenské spory. Tam jsem totiž nemohl pomoci, protože svědčil jeden proti druhému,“ zmiňuje. 

Zkušenosti má už Herbert Pavera také s velkou politikou. V roce 2013 byl zvolen do Poslanecké sněmovny. V práci v parlamentu by rád pokračoval. Jako lídr kandidátky TOP 09 v Moravskoslezském kraji pro říjnové volby má své představy, jak „kopat“ v Praze za svůj region. „Budoucnost kraje vidím v podpoře investic do infrastruktury a vzdělávání a v získávání nových firem, které budou využívat nejmodernější poznatky vědy a výzkumu a vytvoří perspektivní místa. A nemusí se jednat jen o zahraniční investory. I u nás najdeme mnoho perspektivních firem. Kraj i stát na ně však s podporou trochu zapomíná,“ podotýká otec dvou dospělých dcer a novopečený dědeček. 
Ruku by zvedal i pro projekty podporující rozvoj živností v regionu. „Protože obraz a budoucnost našeho kraje mění a mohou měnit jen jeho podnikaví obyvatelé. A podpořil bych také lepší podmínky pro zdejší soukromé zemědělce, kteří nabízejí kvalitní domácí produkty,“ dodal kandidát. 

***

Zdroj:5plus2 +4Datum vydání:1.9.2017 Rubrika / pořad:KarvinskoStrana / zpráva02Autor:PETR WOJNAR

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme