2. 2. 2024

Pane Středulo, předsedo odborových svazů, v televizní debatě s Marianem Jurečkou jste včera řekl, že „Čechům se žije špatně“. To mělo vyvolat dojem, jako by se žilo špatně všem, celému národu? Správné by bylo říci, že „mnoha Čechům se žije špatně, ale mnoha Čechům se nežije špatně, nýbrž docela dobře“. Jenže to by neznělo tak úderně kriticky. Já taky vím, že mnoho Čechů žije v chudobě dokonce v bídě, že mají dluhy, že jsou nemocní atd. Ale současně, a to jste měl vědět předem, Češi mají naspořeno zhruba tři bilióny korun (mají dohromady o polovinu víc, než činí celý státní rozpočet ČR!) – to se mají špatně? Národ jako celek se topí v penězích, vy možná jste chudý, ale miliony lidí na tom jsou dobře. Nebo: nezaměstnanost u nás už dlouho téměř neexistuje – to přece také není špatné. Jak to, že jste si toho jako hlavní odborář nevšiml?

Mnoho z toho, co jste řekl, odpovídá pravdě, mnoho z toho, co jste řekl, neodpovídá pravdě.  Pořád jezdí miliony lidí k moři, přeplňují nákupní vozíky, jezdí svými auty a utrácejí za kulturní a sportovní zážitky. Fakt jste sim toho nevšiml? V tom případě byste se měl víc zdržovat v České republice a nehlásat polopravdy z místa, kde právě žijete.

Oldřich Čepelka, člen KV TOP 09 Liberec

Osobnosti: Oldřich Čepelka