31. 8. 2023

Nový dotační program "Oprav dům po babičce" Ministerstva životního prostředí přináší živou naději, že si "vystačíme s málem" a v zemi opravíme některé domy z našeho dědictví.  Postaráme se o to, co je již postaveno a má hodnotu.  Ušetříme na vlastních výdajích, energii na výstavbu a zachováme více z českých luk a polí.

V české praxi to bude znamenat především, že lidé půjdou a obalí dům polystyrénem. K dobrému úmyslu "pracovat s tím, co máme" totiž CHYBÍ NÁVOD, jak postupovat, aby z babiččiny krásné zástěry nebyl z ostudy kabát.

Dům po babičce promlouvá do ulice několika prvky, které jsou výsledkem určitých stavebních principů,
a které společně udávají vnější CHARAKTER domu.
Jeden dům tvoří místo. Skupina podobných domů tvoří část obce nebo čtvrť. Charakter jednoho místa i celé čtvrti přináší IDENTITU – to, na co vzpomínáme například když mluvíme o domově.
Dům po babičce je dědictví, o které bychom se měli umět dobře starat. Abychom o tuto identitu nepřišli, aby nezmizela třeba za deskami polystyrénu.

Protože jsou domy v Jablonci jiné než například v Mikulově NÁVOD, jak postupovat, by si měly zpracovat jednotlivé obce nejspíš samy.  MŽP by ve spolupráci s MMR k tomu mohlo poskytnout odpovídající prostředí a dohlédnout na metodiku.
Jednoduchý návod – MANUÁL (1-2 A4, jaké známe např. z podmínek CHKO) by měl obsahovat nejen výčet v místě či čtvrti obvyklých prvků, proporcí, materiálů a barev, ale také doporučený stavební postup při opravě nebo tzv. "zateplení" domu po babičce.
V Jablonci by tento manuál mohlo město připravit ve spolupráci s odborníky z odboru územního plánování, památkové péče a kanceláře architektury města a diskutovat ho se s lokálními staviteli.
 
Zajímavé odkazy k tématu z nedávné doby:

- Publicista Peňás: Zateplování domů ničí jejich charakter. I podnikatelské baroko mi bylo milejší (rozhovor z 29-08/2023)

- Facebookový post - Maxim Velcovsky (příspěvek z 21-08/2023)

Pavel Nalezený, člen TOP 09 Jablonec nad Nisou

Štítky
Osobnosti: Pavel Nalezený
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme