Bašus: Krve je dnes bohužel nedostatek

31. 8. 2020

Krev je jedna z nejcennějších tekutin pro člověka. Tak jako vody je i dnes krve bohužel nedostatek a transfúzní stanice hledají stále nové dárce. Každý odběr je důležitý i jednorázový, ale výhodnější jsou stálí dárci, kteří chodí darovat opakovaně. V neziskových zdravotnických zařízení, tedy v transfuzních odděleních nemocnicí, se dá darovat nejen krev, ale také plasma, která se používá k vývojí léků nebo při operacích pacientů. Je tedy stejně důležitá jako krev. Více se dozvíte na videích Transfuzního oddělení Krajské nemocnice Liberec (pod článkem) nebo se přímo můžete podívat na webovou stránku  https://www.nemlib.cz/darovani-krve

A proč je pro mne tato problematika tak důležitá? V první řadě, že zachraňuje zdraví a životy. Navíc se může stát a mně se to již stalo, že ze zdravotních důvodů je dotyčný odmítnut a to proto, že by odběr mohl poškodit zdraví Vaše jako dárce nebo darovaného. To znamená, že se hlídá Vaše zdraví a dělají se důkladné zdravotní prohlídky a testy, například před každým odběrem se dělá krevní obraz. Může se tím předejít závažnějším onemocněním. Proto, aby se zachovala maximální bezpečnost je důležité navštěvovat pouze nemocnici a nikoliv komerční plasma centra. Hlavně pomoc má být nezištná a ne, že za to něco očekávám.
Proto jsem se v době asi tak před 10 lety rozhodl, že budu darovat krev. Jsem ještě v registru dárců kostní dřeně, ale tady mou pomoc ještě nepotřebovali. Pro krev jsem se rozhodl proto, neboť je to věc, které má člověk nadbytek, protože se mu stále obnovuje. Také to beru jako jakési "předplatné" na dobu, kdybych sám nebo někdo z mých blížkých krev, plasmu nebo kostní dřeň potřeboval, tak aby ji měl k dispozici. Proto daruji, aby měli i jiní.
 
Ondřej Bašus
 
Nesoudím ty, kteří darovat nemohou. Mohou k tomu mít několik pádných důvodů a jedním z nich je zdraví a darovat nemohou. Upřímně sám nemám rád, když ze mě čouhá jehla, nikdy se na to nekoukám. Naštěstí sestřičky na transfuzním oddělení už mě znají a po vpravení jehly do žíly, místo hned přikrývají. Ale to je pouze malá překážka, která se dá snadno překonat. 
Krve je nyní málo a to díky současné "koronakrizi", jak je vidět v tabulce na webových stránkách uvedených v odkazu výše. Proto, kdo může a jen trochu chce, přijďte. Na plnou krev se chystám začátkem října. Přidá se někdo? Hned po krajských volbách!!!
 

Ondřej Bašus, předseda RO TOP 09 Jablonec nad Nisou

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme