Kytlík: Únorové slovo starosty

5. 3. 2024

Vážení spoluobčané, dovolte mi, abych vám ve svém úvodníku tentokrát, jako správce našeho společného městského majetku, složil účty za uplynulý rok. Rád bych vás informoval o tom, jak se na radnici hospodaří, co se povedlo a co nás čeká v letošním roce.

Největší akce roku 2023

Rozpočet města a jeho hospodaření je o běžném životě, který s sebou přináší nezbytnost majetek města udržovat a investovat do něj tam, kde je to třeba. Obecně se dá říci, že majetek našeho města je poměrně značně zanedbaný a potřeb je více, než je možné v krátkém čase realizovat, ale v rámci možností zodpovědného hospodaření se daří jeho stav postupně zlepšovat. Dovolím si uvést pár příkladů toho, do čeho město v roce 2023 investovalo:

- Největší investiční akcí za několik posledních let byla rekonstrukce úpravny vody „Na Tabulkách“ a vybudování nového hlavního přivaděče pitné vody. Dlouhodobě odkládaná přestavba byla hrazena z předplaceného nájemného od společnosti AQUA SERVIS a vlastních prostředků města. (44 674 676Kč, z toho 15 000 000 Kč předplacené nájemné) Vnitřní dluh v této oblasti je velký a město bude muset vynaložit nemalé finanční prostředky, aby tuto situaci zlepšilo. 

- V místní části Kozodry bylo vybudováno prodloužení vodovodu. K této investici jsme přikročili proto, že v této části města byli místní občané odkázáni pouze na domácí studny, a nebylo tak především v letních měsících zajištěno stabilní zásobování pitnou vodou. (2 232 239 Kč, z toho dotace od Královéhradeckého kraje 950 000 Kč)

- Byla dokončena oprava zdi Seykorova parku a navazující úpravy chodníků v ulici Riegrova. Během realizace stavby byl objeven historický sklep. Na základě doporučení archeoložky byl průraz do sklepa zazděn a zakonzervován, protože při dlouhodobém působení měnící se vzdušné vlhkosti by mohlo dojít ke zhroucení celé klenby sklepa. Vchod do parku byl rozšířen o 3 nové vstupy a upraven vjezd do DDM zvýšeným chodníkem. (7 707 284 Kč) V parku došlo k výstavbě nových cest a instalaci nového mobiliáře. Mlatové cesty jsou obroubeny železnými pásy a povrch cest je ze tří vrstev přírodního kameniva. (1 284 779Kč) Na konci roku byly v této lokalitě naistalovány kamery, které rozšířily městský kamerový systém. Důvodem instalace je zejména prevence sociopatologických jevů u dětí a mládeže a zvýšení bezpečí v této klidové zóně města tak, aby ji mohla spokojeně využívat široká veřejnost. (285 832 Kč)

- Významnou, ale nepříliš viditelnou investicí byla výměna vodovodního a sanace kanalizačního řadu včetně šachet v ulici Rudé armády. U kanalizace byla použita metoda bezvýkopové technologie a technika „vložkování“, kdy byl do poškozeného potrubí vložen sklokeramický rukáv. Výsledkem takové opravy je pevné potrubí s vysoce hladkými stěnami, které minimalizují průsaky a omezují zanášení. Navíc tato zvolená technologie uchránila stromořadí, které by jinak klasickými výkopovými pracemi vzalo za své. (4 095 084 Kč) V areálu koupaliště byla provedena kompletní výměna venkovního vodovodního potrubí k bazénu, brouzdališti a sprchám, které se nacházelo v havarijním stavu (694 364 Kč) a poslední větší akcí v oblasti vodohospodářské infrastruktury byla sanace kanalizace z Palackého náměstí směrem do ulice Příkopy. (513 500 Kč)

- Z připravených projektů byla pro realizaci vybrána II. etapa ulice Fr. Zoubka a Na Vrbině. V rámci stavebních prací v ulici Fr. Zoubka byla provedena kompletní rekonstrukce komunikace, chodníků, kanalizace, vodovodu včetně přípojek a rekonstrukce veřejného osvětlení. (11 071 881 Kč) Štěrková komunikace v ulici Na Vrbině byla nahrazena novým živičným povrchem a ke zvýšení bezpečnosti pomohla výstavba nového veřejného osvětlení. (2 369 482 Kč)

- Na mnoha místech města došlo k opravě výmolů na místních komunikacích, rozsah prací byl celkem 3024 m2. Největší z oprav proběhla v ulici Hálkova, Krupkova, Za Drahou, prostranství před čerpací stanicí v ulici K Tabulkám a na komunikaci podél plotu TS směrem k TTV. (3 598 304 Kč)

- Stejně tak došlo na území města k opravě chodníku před poliklinikou v Masarykově ulici. (771 797 Kč)

- V průběhu podzimu byla realizována úprava kruhového objezdu a přilehlých rabátek. Došlo k doplnění ornice a povrch byl pokryt mulčem, aby nedocházelo k nadměrnému odpařování vody a tím k vysychání. Výsadba trvalek a cibulovin byla dokončena závěrem října. Na ploše 533 m2 se nachází 4 500 ks trvalek a 11 000 ks cibulovin, které budou postupně v příštích letech vytvářet reprezentativní vzhled města. Každý, kdo má alespoň kousek zahrádky, nebo jenom truhlík za oknem, ví, že výsledek podzimní snahy se dostaví s příchodem jara. (583 862 Kč)

- V budovách sloužících školnímu vzdělávání byla největší investicí rekonstrukce sociálního zařízení v budově základní školy na náměstí (344 672 Kč), havarijní oprava stoupaček a pisoárů v budově Na Lávkách (165 558 Kč), oprava kanalizace ve stravovacím pavilonu (108 678 Kč), výměna světel v mateřské škole Mánesova (80 000 Kč) a oprava zásuvkových obvodů v budově ZŠ Komenského (60 213 Kč).

- Ze strany Státního fondu podpory investic byla poskytnuta městu dotace na demolici objektů v bývalém vojenském prostoru v lokalitě Mírov. Bourací práce byly zaměřeny na odstranění objektů (bývalá strážnice, sklady, žumpa a studna) na pozemních v majetku města. Všechny objekty byly v minulosti využívány Armádou České republiky. Po dokončení prací byla na předmětných parcelách vysázena v souladu s podmínkami dotace zeleň. (6 644 324 Kč, z toho dotace 4 819 051 Kč)

- Pro sociální služby byl na konci roku z Národního plánu obnovy – „Rozvoj a modernizace infrastruktury sociální péče“ pořízen nový elektromobil. Tento pomocník pro terénní sociální služby bude sloužit potřebám klientů Pečovatelské služby Kostelec nad Orlicí. (973 501 Kč, z toho dotace 805 000 Kč) Podíváme-li se tedy na finanční stránku výdajů rozpočtu na opravy a investice do majetku města a nepočítáme-li běžné opravy a údržbu, pak dojdeme k zajímavé informaci, že město všechny výše uvedené velké opravy a investice pořídilo bezmála za osmdesát milionů korun. To je téměř 35 % výdajů schváleného rozpočtu města. 

Rozpočet na rok 2024

Rád bych vás také informoval o tom, co nás čeká v roce letošním. Zastupitelstvo města na svém zasedání dne 11. prosince 2023 schválilo rozpočet města pro rok 2024. Chtěl bych touto cestou všem zastupitelům poděkovat, protože tím, že byl projednán a schválen před koncem roku předchozího, jsou tím již od počátku roku 2024 jasné mantinely, mezi kterými se má a může město pohybovat.

Schválený rozpočet počítá s příjmy města ve výši 217 mil. Kč, výdaji 257 mil. Kč, a tedy schodkem 40 milionů korun. Vysoký schodek rozpočtu pro rok 2024 je způsoben především plánovanými investičními akcemi. Tento schodek bude kompenzován přebytky hospodaření z předchozích let. Zůstatek na účtech města činil na konci roku 85 mil. Kč.

Nejvýznamnější investice, která bude ovlivňovat hospodaření nejen roku 2024, je plánovaná výstavba nového bytového domu s nájemními byty v Pelclově ulici „gajlárna“. Vznikne zde 33 nových nájemních bytů. Celkové předpokládané investiční náklady činí 100 milionů Kč bez DPH. Zahájení akce je odvislé na vyhlášení dotačního programu. Předpokládáme, že tato investice bude dokončena v roce 2025 nebo začátkem roku 2026. Vyjma již dříve uvedeného, chceme, a rozpočet s tím počítá, realizovat následující opravy, rekonstrukce nebo investice:

- V opravách majetku se chceme zaměřit na městské koupaliště. Plánujeme přistoupit k výměně ČOV (1 500 000 Kč), opravit střechu na budově občerstvení a zahájit I. etapu rekonstrukce plaveckého bazénu prostřednictvím položení speciální bazénové folie. K tomuto kroku jsme přistoupili z důvodu zjištěných průsaků, které jsou příčinou velké ztráty vody. (2 500 000 Kč). Na další potřebnou běžnou údržbu budov, na nutnou opravu majetku města, havárie nebo mobiliář je v rozpočtu vyčleněno dalších. (8 000 000 Kč)

- Je připravena další etapa rekonstrukce ulice Erbenova a Procházkova. Pokud vše půjde podle plánů, dojde k rekonstrukci kanalizace a vodovodu v daném úseku a budou opraveny chodníky a vozovka dostane nový asfaltový kabát. (20 000 000 Kč) V rozpočtu je počítáno i s opravami komunikací především v lokalitě na Skále. (1 500 000 Kč) Na základě požadavku Osadního výboru jsme podali žádost o dotaci na opravu komunikace z návsi směrem k Novotným v místní části Kozodry (schválený podíl města 750 000 Kč).

- Plánujeme rozšíření veřejného osvětlení kolem objektu základní školy v ulici Komenského a zdravotního střediska MUDr. Matějusové, (500 000 Kč) výměnu technologie světelného signalizačního zařízení (semaforu) u pošty (400 000 Kč), I. etapu opravy a výměny označení názvů ulic (250 000 Kč) a další rozšíření městského kamerového systému (budovy škol).

- Opravy a investice do chodníků ve městě budou pokračovat tempem ještě vyšším, než tomu bylo dosud. Pro letošní rok plánujeme nový chodník v ulicích Čermákova a Nerudova. (3 000 000 Kč) Rádi bychom také dokončili odloženou výstavbu chodníku v ulici Kotyzova. (229 000 Kč)

- Připravujeme žádost o dotaci od Státního fondu dopravní infrastruktury a pokud uspějeme, pak by se v roce 2024 budoval chodník souběžně s komunikací druhé třídy II/316 směrem mezi Skálou a Dolní Lhotou. (2 000 000 Kč)

- V tomto období probíhá finalizace projektové přípravy, vedoucí k zahájení výstavby nového objektu SK Rabštejn. Zastupitelstvo bude muset rovněž řešit otázku, kam budou občané chodit za kulturou po celou dobu výstavby nového objektu. Z mého pohledu se přirozeně nabízí Sokolovna a spolupráce s tělocvičnou jednotou.

- Členové jednotky požární ochrany budou snad potěšeni, protože v rozpočtu je počítáno i s nákupem nové cisternové automobilové stříkačky CAS 30 VH. (11 500000Kč, z toho dotace MV ČR 4 mil. Kč a KHK 1 mil. Kč)

- V rozpočtu města také počítáme s částkou 3 000 000 Kč jako podíl města na výstavbu nových šaten v areálu softbalového hřiště v případě získání dotace z Národní sportovní agentury.

- Po ověření potřebnosti jsme v rozpočtu města vyčlenili částku 800 000 Kč na zajištění služby SENIOR TAXI.

- Máte nápad na akci nebo projekt, který by udělal radost lidem v Kostelci nad Orlicí, Kostelecké Lhotě, Korytech nebo Kozodrech? Budeme rádi, když se zapojíte do participativního rozpočtu města. Diskutujme, vyměňujme si spolu nápady a tipy. V rozpočtu na rok 2024 jsme vyčlenili částku 500 000 Kč na vaše nápady. Podrobnější informace přineseme v dalších číslech zpravodaje.

Výčet aktivit, které jsou započítány v rozpočtu pro rok 2024, by mohl pokračovat drobnějšími položkami, ale nemyslím si, že je to úlohou tohoto příspěvku. Je samozřejmostí, že rozpočet počítá i s dotacemi (příspěvky) sportovním klubům a organizacím na území města, stejně tak, jako s příspěvky sociálním službám a jejich poskytovatelům. Finanční částky určené za těmito účely jsou vyšší oproti rozpočtu 2023 (na sociální služby „poputuje“ 1 400 000 Kč a na sport 2 100 000 Kč).

Poplatky za odpad, vodné a stočné

Na závěr bych rád ještě uvedl několik skutečností, které mohou být pro někoho samozřejmostí, ale věřte, že nejsou.

Na základě jednání s vedením společnosti AQUA SERVIS, a.s., která dle uzavřených smluvních vztahů provozuje pro město její vodovodní a kanalizační systém, Vám mohu s potěšením oznámit, že cena vodného a stočného bez DPH se v roce 2024 nemění a zůstává tak ve stejné výši, tedy 47,44 Kč vodné a 45,61 Kč za stočné. Bohužel co neumíme ovlivnit, je změna sazby DPH v rámci přijatého konsolidačního balíčku.

Poplatek za svoz a likvidaci odpadu se také nemění a zůstává na stejné úrovni, tedy 720 Kč na osobu a rok. Město Kostelec nad Orlicí na systému svozu a likvidaci odpadu „prodělává“. V době, kdy budete číst tyto řádky, bude na stránkách města zveřejněna výzva na dodavatele nádob na tříděné složky komunálního odpadu, tj. nádob na papír, plast a bioodpad. O distribuci, změně systému a frekvenci svozu vás budeme včas informovat prostřednictvím zpravodaje a internetových stránek města.

Index kvality života v českých městech v roce 2023

Kvalita života ve městech a obcích v Česku se mění a projevuje se to v mnoha různých oblastech, od vzdělání a zdravotní péče až po dopravu a pracovní příležitosti. Projekt Obce v datech a společnosti Deloitte již pošesté vyhlásil žebříček hodnocení obcí. Studie se zaměřuje na tři oblasti, a to: zdraví a životní prostředí, materiální zabezpečení a vzdělávání a vztahy a služby.

Velmi dobře si vedeme v indexu dopravní nehodovosti a nezaměstnanosti (1. v Královéhradeckém kraji) sounáležitosti - počet spolků a zájmových sdružení (2. v Královéhradeckém kraji) finanční dostupnosti bydlení (3. v Královéhradeckém kraji) nebo nabídky pracovních míst na Úřadu práce (4. v Královéhradeckém kraji). Bohužel na opačném (druhém) konci žebříčku jsme v indexu přírůstku obyvatelstva, počtu supermarketů a kapacity mateřských škol (15. tj. poslední v Královéhradeckém kraji), stěhování mladých (13. v Královéhradeckém kraji) a hmotné nouze, počtu znečišťovatelů, počtu lékáren nebo dojezdu do nemocnice (12. v Královéhradeckém kraji).

Z celkového počtu 15 hodnocených měst v Královéhradeckém kraji se naše město v tomto hodnocení umístilo na 10. a na 125. místě z celkového počtu 206 obcí s rozšířenou působností v rámci ČR. Výsledek nám radost nedělá. Přemýšlím, jak z pozice starosty mohu zlepšit nebo ovlivnit žebříček sestavený na základě kritérií, na které nemá město malý nebo vůbec žádný vliv. Mohu vám za vedení města slíbit, že se zasadíme ve všech oblastech, které můžeme ze strany města zlepšit nebo ovlivnit, že tak učiníme.

Vize a plány do budoucna

V přípravě je řada projektů, které bezpochyby přispějí k vyšší bezpečnosti občanů a ke zvelebení města. Limitujícím faktorem zde bude objem finančních prostředků, které město bude moci na realizaci uvolnit. Neustále se zvyšující mandatorní výdaje městského rozpočtu totiž prostor pro investování do majetku města snižují.

Dovolte mi, abych Vám na závěr této zprávy popřál hodně štěstí, spokojenosti, osobní i rodinné pohody, ale hlavně hodně zdraví a optimismu do nového roku 2024. 

Tomáš Kytlík

starosta města Kostelec nad Orlicí

Zdroj: Město Kostelec nad Orlicí

Galerie
Štítky
Osobnosti: Tomáš Kytlík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme