V modernizaci náchodské nemocnice bude kraj pokračovat

Na nedávno dokončenou dostavbu a modernizaci Oblastní nemocnice Náchod, která se stala největší investicí v historii Královéhradeckého kraje, naváže další etapa. Krajská rada schválila vyhlášení výběrového řízení na zpracovatele projektové dokumentace. Předpokládaná hodnota zakázky je 27 milionů korun bez DPH.

15. 2. 2021

Druhá etapa spočívá v demolici pavilonu E a výstavbě nového a dále adaptaci pavilonu D a výstavbě nového spojovacího koridoru. Celkové investiční náklady se odhadují na 580 milionů korun bez DPH.

„Demolice a následná výstavba pavilonu E a rekonstrukce budovy D, nám umožní zajistit nejlepší možnou péči pro občany kraje. Zároveň i kvalitní a moderní pracovní prostředí pro lékaře a zdravotnický personál. Nemocnice by měla splňovat co nejvíce pasivní standardy dle moderních trendů a tím být šetrná k životnímu prostředí,“ říká první náměstek hejtmana Pavel Bulíček odpovědný za oblast inovací, investic a informačních technologií.

Nový pavilon E by měl mít osm pater s maximální užitnou plochou 12 800 m2, v níž bude umístěné především celé interní oddělení z horního areálu (lůžková část, JIP a interní ambulance), dialýza, část dětského oddělení, urologie, onkologie, cytostatika. Dále zde nalezne místo technické zázemí, chybějící sklady a šatny, lékárna a archiv.

Do adaptovaného pavilonu D se předpokládá přestěhování převážné části laboratoří, jako je biochemie, mikrobiologie, patologické laboratoře, cytologie a transfuzní stanice s návazností na hematologické laboratoře v pavilonu C.

„Po realizaci druhé etapy modernizace se celý horní areál náchodské nemocnice přestěhuje do dolního a dojde tak ke sjednocení a propojení všech provozů. Díky tomu vznikne komplexní areál přívětivý pro pacienty a efektivní při využití personálu. Dojde ke zkrácení vzdáleností a eliminaci nežádoucích přesunů pacienta sanitou mezi odděleními,“ doplňuje radní Zdeněk Fink (HDK, Spojenci pro Královéhradecký kraj) odpovědný za oblast zdravotnictví a dodává, že roční úspora provozních nákladů se odhaduje až na 34 milionů korun.

Financování projektové přípravy druhé etapy již schválilo krajské zastupitelstvo na svém prosincovém zasedání. Součástí projektové dokumentace bude i zajištění veškerých nutných průzkumů, vypracování energetických posudků a dalších studií a také autorský dozor při realizaci záměru.

Michal Friček

Zdroj: Královéhradecký kraj

Štítky
Osobnosti: Zdeněk Fink
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme