17. 3. 2017
Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
V Událostech teď zdravím Leoše Hegera, bývalého ministra a teď místopředsedu sněmovního zdravotnického výboru. Slyšeli jsme tedy, že stát dává do zdravotnictví stále víc peněz, ale někteří politici namítají, že už jich je tam dost, jenom se s nimi špatně hospodaří. Ke které straně se kloníte vy a proč?

Leoš HEGER, místopředseda sněmovního zdravotnického výboru /TOP 09/
--------------------
No já si myslím, že platí to, co říkal pan redaktor Vašek. Těch peněz letos bude dost, takže zatím, zatím to bude stačit. On ten systém není v moc stabilním stavu. Já nebudu mluvit o sociálních nepokojích, které se prezentují jako občasné vyhlašování stávek v loňském roce a také odchody zdravotníků do zahraničí, a to, co, před čím varuje Česká lékařská komora, to je takový folklór trošku, ale v něčem mají pravdu, zdravotníci jsou extrémně nespokojení a od akce Děkujeme, odcházíme ten systém se znovu dostal do takového labilního postoje, tak to je jeden problém. A druhý problém je na straně celého toho balíku veřejného zdravotního pojištění, protože když se podíváte podrobně na stav jednotlivých zdravotních pojišťoven, tak oni mají velmi malé rezervy na svých účtech. Je to, třeba u VZP to dělá jenom 5 dní plateb, takže cokoliv se stane v tom systému, tak ty pojišťovny znovu velmi lehce rozkolísá.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Spoluúčast pacientů letos zřejmě klesne pod 14 %, vy ale naopak dlouhodobě prosazujete její růst, za co by si pacienti měli oproti současné praxi podle vás platit?

Leoš HEGER, místopředseda sněmovního zdravotnického výboru /TOP 09/
--------------------
Víte, to, co zůstane tedy po těch levicových vládách, mimo jiné jsou ty zrušené poplatky. Já uznávám, že ty poplatky, pokud se budou někdy vracet, ať je bude vracet kdokoliv, tak musí být velmi sociálně opatrně nastavené, aby se opravdu netýkaly těch nejchudších lidí. Na druhé straně je tady velká možnost různých nadstandardů, je celá řada procedur, které se prosazují do zdravotnictví, aniž by byly ještě úplně ověřené. To je jenom příklad, ale lidé je chtějí a kdo je moc chce, tak prostě si může připlatit oproti standardní proceduře například. A těch možností, těch nadstandardů je celá řada.

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka
--------------------
Říká poslanec Leoš Heger. Děkuju vám za vaši účast v Událostech.

ČT 1
Události

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme