Hradec vymohl pokutu od ECE

Běží příprava nového stadionu

16. 7. 2015

Radnici v Hradci Králové se po roce od odstoupení firmy ECE od projektu Parku Malšovice podařilo vymoci smluvní pokutu. Nyní město vybírá zpracovatele dokumentace pro nový stadion, který bude platit samo.

V polovině července je tomu přesně rok, kdy developerská firma ECE oznámila definitivní odchod z projektu Park Malšovice, podle něhož měla na místě všesportovního stadionu vzniknout moderní fotbalová aréna spolu s velkým obchodním centrem.

Avšak teprve před několika dny se podařilo radnici vymoci na developerovi smluvní pokutu.  „Firma ECE zaplatila městu dne 8. července částku dle dohody, a to 4,828 milionů korun,“ uvedla mluvčí hradeckého magistrátu Magdaléna Vlčková.

Magistrát začal s vymáháním pokuty už letos v březnu, kdy úředníci shromažďovali dokumenty a faktury potřebné pro vyčíslení škody, která měla Hradci zrušením smlouvy vzniknout. Původně se hovořilo až o 12 milionech korun, konečná částka je zhruba třetinová.

Radnice vybírá projektanty

V současné době běží výběrové řízení na všechny stupně projektové dokumentace ke stavbě nového stadionu. Zastupitelé letos v červnu schválili pětimilionový tendr a zároveň jmenovali hodnoticí komisi složenou ze šesti členů zastupitelstva z různých politických stran a z šéfa hradeckého fotbalu Richarda Jukla.

Předmětem veřejné zakázky je zajištění podkladů, zpracování konceptu řešení stadionu, zpracování dokumentace pro územní řízení a pro stavební řízení včetně vyhotovení kompletní žádosti s kompletními podklady, zpracování dokumentace pro provedení stavby a také autorský dozor při realizaci stavby,“ vyjmenovala Vlčková.

Město by rádo využilo některé podklady a povolení, které získalo ještě společně s ECE v době přípravy projektu Parku Malšovice. Ten totiž ve chvíli, kdy skončil, měl již téměř kompletní sbírku rozličných povolení.

Bude možné využít například platné demoliční rozhodnutí z minulého projektu s firmou ECE,“ uvedl náměstek primátora pro rozvoj a investice Jindřich Vedlich (TOP 09).

Firma ECE oznámila odchod již v roce 2013 a ihned se dohodla s konkurenční HB Reavis, která měla projekt převzít. To se však kvůli sporům obou společností nepodařilo a 16. července 2014 ECE ohlásila definitivní odchod.

Hradeckým zastupitelům tak začal kolotoč shánění nového a hlavně rychlého řešení výstavby stadionu, aby vyhovoval požadavkům fotbalové asociace. Nakonec se rozhodli pro návrh hradeckého architekta Tomáše Vymetálka, který z vlastní iniciativy navrhl stadion za 400 milionů korun.

Projekt nevybírají podle kvality, tvrdí spolek

Tendr se však stal terčem spolku Kruh pro občanskou společnost, který kritizuje kritéria soutěže, v nichž pro město hlavními jsou cena a rychlost. „Nevybírá se nejkvalitnější projekt, kritériem tendru nejsou ani náklady na výstavbu či údržbu stadionu. Cílem je získat co nejlevněji a nejrychleji projektovou dokumentaci. Tento postup povede k nekvalitnímu projektu a to investici jako celek zákonitě prodraží,“ uvedl člen spolku Aleš Dohnal.

Tomu se nelíbí ani to, že vítěz bude současně pracovat s dokumenty z roku 2007 i s novou studií proveditelnosti: „Jde o naprosto nesourodé podklady. Město plánuje stavbu za 400 milionů stylem pejsek a kočička vařili dort.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme