7. 9. 2016
Nevšední záměr by měli v nejbližších týdnech začít realizovat developeři na obrovské ploše v Krkonoších.

Černý Důl – Na louce v Čisté v Krkonoších se líně potulují krávy. Dotírají na ně všudypřítomné mouchy. Z vysokých kopřiv trčí rozlomené betonové panely. U zarostlého bodláčí vykukuje odstavený oprýskaný valník. Kolem něj se povalují prázdné pneumatiky. Nikde ani živáčka. To se zřejmě brzy začne měnit.
Podle optimistických developerských plánů by tady měly už za dva roky proudit špalíry golfistů po atraktivním osmnáctijamkovém hřišti. Zchátralý kravín bývalého JZD nahradí supermoderní třípatrová klubová budova. K tomu se plánuje výstavba bytových domů.
Projekt Golf Ski Černý Důl má odvážné ambice zasadit do krkonošského prostředí radikální prvek. Značná část plochy se přitom nachází na území KRNAP. „Tato plocha zasahuje do ochranného pásma, nikoliv do národního parku,“ vysvětluje Hana Slavíčková, náměstkyně ředitele a vedoucí odboru státní správy KRNAP. „Je to bez zásadních problémů, vše prošlo posouzením EIA, a bylo domluveno již několik let, prošlo i změnou územního plánu,“ doplňuje podstatné informace. Proti není ani Černý Důl. „Náš městys od počátku tento projekt podporuje vzhledem k potřebě zvýšení atraktivnosti této části Černého Dolu, kde cestovní ruch zatím tak trochu pokulhává,“ uvedl starosta Zdeněk Kraus.
„Počítáme s celkovou investicí přes 200 milionů korun,“ prozrazuje Jiří Sedláček z developerské firmy Areál Černý Důl s.r.o., který stojí za projektem. A to už kolem sedmdesáti milionů padlo na pozemky. „Máme všechny vykoupené,“ říká. Celková plocha činí 800 tisíc metrů čtverečných. Leží necelé tři kilometry od ski areálu. Pozemky patří do katastrálního území Čisté v Krkonoších.

Krkonošský deník
Jan Braun