Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek navštívil Královéhradecký kraj

V rámci cesty po Královéhradeckém kraji ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ve čtvrtek navštívil s poslancem Matějem Ondřejem Havlem (TOP 09) nemocnice v Náchodě a Trutnově. Společně se senátorem za obvod Rychnov nad Kněžnou a krajským zastupitelem Janem Grulichem (TOP 09) jednal s hejtmanem Martinem Červíčkem (ODS) a zavítal do Domova sv. Josefa v Žirči, který zajišťuje péči o pacienty s roztroušenou sklerózou. Pracovní cestu zakončil návštěvou azylového domu Most k životu v Trutnově.

25. 8. 2023

„Výjezdy do regionů jsou zásadní součástí mé práce jako ministra zdravotnictví, protože dostávám podněty přímo z nemocnic a mohu je buď obratem řešit, nebo dát instrukce pracovníkům Ministerstva zdravotnictví, aby věc řešili přímo s řediteli nemocnic v regionech. Dnešní cesta po Královéhradeckém kraji byla v tomto směru velmi přínosná, stejně jako jednání s hejtmanem Martinem Červíčkem,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

S vedením obou nemocnic a primáři jednotlivých oddělení ministr řešil zejména dostupnost zdravotní péče, onkologickou péči a kyberbezpečnost nemocnic. Dále pak výzvy, kterým nemocnice čelí a plány, které mají. Ministr Válek následně navštívil Domov sv. Josefa v Žirči, kde se za doprovodu ředitele Oblastní charity Červený Kostelec Miroslava Wajsara a vedoucího zařízení Dominika Melichara zúčastnil prohlídky lůžkového zařízení a přilehlého areálu. Posláním Domova sv. Josefa je lehčí život s roztroušenou sklerózou. Usiluje o větší soběstačnost pacientů s tímto onemocněním a jejich pečujících osob v institucionální péči i domácím prostředí. Během cesty jej doprovázeli poslanec Matěj Ondřej Havel (TOP 09), senátor Jan Grulich (TOP 09), krajský radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink (HDK), bývalý náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09), oční lékařka Lenka Romanová (TOP 09), člen dozorčí rady Zdravotnického holdingu KHK Josef Merta (TOP 09) a ředitel ZŠ a MŠ Bílá Třemešná Emil Kudrnovský (TOP 09).

„Velmi oceňuji, že Vlastimil Válek jako ministr zdravotnictví v rámci svých cest navštěvuje i jiná zařízení než pouze nemocnice, zajímá se o jejich činnost, vnímá důležitost činnosti, kterou vykonávají a hledá cesty, jak jim v jejich neocenitelné práci pomoci. Skvělým příkladem je právě dnes navštívený Domov sv. Josefa, který pečuje o pacienty s roztroušenou sklerózou, kde ministr po důkladné diskusi obratem řešil možné cesty, jak zařízení systémově podporovat. To je velká devíza cest ministra do terénu,“ uvedl poslanec za TOP 09 Matěj Ondřej Havel.  

Návštěvu Královéhradeckého kraje ministr zakončil na trutnovské sousedské slavnosti, kterou organizovala příspěvková organizace Most k životu. Organizace provozuje azylový dům pro matky či otce s dětmi a současně i noclehárnu pod vedením Filipa Bělíka (TOP 09). Tématem diskuse s vedením azylového domu byla okamžitá krizová péče o osoby s duálními poruchami, dobrá praxe Centra duševního zdraví Trutnov a nedostatek odborné péče u osob ohrožených sociálním vyloučením.

„Ministr zdravotnictví navštívil Královéhradecký kraj již potřetí, což svědčí o tom, že ho zpětná vazba z regionů opravdu zajímá, což jako senátor i krajský zastupitel velmi oceňuji. S vedením našich nemocnic, hejtmanem i pracovníky Domova sv. Josefa vedl kompetentní dialog a na místě posunul řešení řady problémů, které byly řešeny. Dnešní pracovní cestu tak považuji za velmi úspěšnou,“ uvedl senátor z hor Jan Grulich (TOP 09).  

Romana Matula

krajská manažerka TOP 09 Královéhradecký kraj

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme