Grulich: Novela zákoníku práce přidává zbytečnou byrokracii navíc

Tolik diskutovaná novela zákoníku práce dorazila do Senátu. Je pozitivní, že se řadu nových věcí novela snaží řešit. Například vymezení podmínek pro práci z domova nebo první pokusy o „digitalizaci“ - zaměstnavatel může zaměstnanci oficiálně doručit písemnosti také prostřednictvím e-mailu.

27. 7. 2023

Celkově však novela podle mého přesvědčení přidává zbytečnou byrokracii navíc, což jsem dnes na plénu kritizoval. Jde to totiž proti programovému prohlášení vlády, která se byrokracii zavázala snižovat.

Co se mění nejvíc?

Novela výrazně mění pravidla u „dohodářů“, tedy zaměstnanců pracujících na dohody o pracovní činnosti nebo o provedení práce. Jsou to dohody, jejichž smyslem je umožnit lidem přivýdělek. Novela ministerstva práce pro tyto dohody nyní zavádí např. právo na dovolenou, povinnost vést evidenci pracovní doby nebo také povinnost zaměstnavatele rozvrhnout zaměstnanci pracovní dobu alespoň 3 dny předem.

Na plénu mi dnes většina kolegů pomohla schválit pozměňovací návrh, který jsem inicioval a který dává zaměstnavateli a zaměstnanci možnost alternativní dohody a alespoň část zbytečné byrokratické zátěže odstraňuje. Ono by to v praxi také těžko fungovalo. Jeden příklad za všechny - sníh ze silnice potřebuji odhrnout tehdy, když napadne, těžko budu brigádníkovi 3 dny předem určovat, ať ho přijede před naši školu odhrnout v pátek v 7 ráno. 

Druhý pozměňovací návrh, který jsme schválili, odkládá účinnost z prvního dne měsíce po vyhlášení zákona, což by, pokud bychom zákon schválili a prezident podepsal do konce července, byl 1. srpen. A vzhledem k tomu, kolik nových povinností třeba pro mzdové účetní ze zákona vyplývá, mi přijde nefér stavět zaměstnavatele do pozice: ze dne na den změňte všechny procesy. Do sněmovny nyní zákon vracíme se standardní dobou účinnosti od 1. 1. 2024.

Nyní je otázka, jak s těmito změnami naloží poslanci a zda schválí senátní verzi, nebo potvrdí tu poslaneckou. Naši verzi půjdu do sněmovny obhajovat, tak mi držte palce. Pracovní právo není zrovna můj obor, ale když jsem viděl, jaké absurdní požadavky MPSV do novely vložilo, musel jsem se pokusit s tím něco udělat. Na tomto místě rovněž děkuji kolegovi z krajské TOPky Radkovi Zapletalovi za podněty a konzultace.

Jan Grulich

senátor z hor za obvod Rychnov nad Kněžnou, krajský zastupitel

Štítky
Osobnosti: Jan Grulich
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme