8. 6. 2016

Červený Kostelec – Oblastní charita Červený Kostelec otevřela ve čtvrtek výrobně – administrativní centrum sociálního podniku Pro-Charitu. Vytvořila tak nové zázemí pro výrobnu zdejších bylinných sirupů i fixačních roztoků. V ní najdou uplatnění především zdravotně znevýhodněné osoby. Objekt má sloužit i k předcházení jejich ohrožení dlouhodobou nezaměstnaností, k sociální inkluzi znevýhodněných a k financování potřeb a rozvoji Oblastní charity Červený Kostelec. 
Potěšení nad snahou o vznik regionálního produktu vyjádřil i červenokostelecký starosta Rostislav Petrák: „Přeji všem pracovníkům, aby se firmě dařilo a měla dostatek finanční prostředků na rozvoj a udržení současného vzestupného trendu obratu.“ 

BISKUPOVO POŽEHNÁNÍ 

Před vlastní prohlídkou nových výrobních prostor požehnal sociálnímu podniku i královéhradecký biskup Jan Vokál. Prosil za požehnání nově zrekonstruovaného domu, aby zde zdravotně znevýhodnění lidé mohli nalézt své uplatnění a naplnění svého poslání na zemi a aby všichni, kdo zde pracují, získávali každodenní posilu, útěchu a nalézali zde radost skrze nabízené aktivity. 

BYLINKOVÁ ZAHRADA 

K výrobě produktů tohoto sociálního zařízení se využívá vlastní bylinková zahrada. Ta byla vybudovaná v roce 2013. „V návaznosti na vznik bylinkové zahrady se zrodila myšlenka využití zde pěstovaných rostlin ještě jinak, než jen na okrasu,“ uvedl Michal Krejčí, obchodní ředitel společnosti Pro-charitu. 
Éra zde produkovaných bylinných sirupů odstartovala výrobou v řádech stovek kusů půllitrových lahví měsíčně. Zájem veřejnosti o ně ale vedl k rozšíření provozu, přičemž nová provozovna bude mít již kapacitu 26 tisíc lahví měsíčně.

Náchodský deník

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme