Cabicar: Dobrovolnické aktivity v nemocnicích pomáhají pacientům i sestřičkám

Léčebna dlouhodobě nemocných v Jaroměři, patřící pod Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje, a. s., navázala v nedávné době spolupráci s organizací Královédvorská Arnika z. s. Spolupráce byla stvrzena smlouvou s Oblastní nemocnicí Náchod, pod kterou jaroměřská LDN spadá.

14. 3. 2019

Spolupráce se týká dobrovolnických aktivit ve prospěch dlouhodobě hospitalizovaných pacientů. Právě jim mohou dobrovolníci výrazně pomoci například s kvalitou trávení volného času. Mohou si s pacienty číst, hrát společenské hry, chodit na procházky, povídat si s nimi.

„V LDN v Jaroměři jsou hospitalizováni pacienti, jejichž zdravotní stav osciluje mezi nutností být hospitalizován a možností zvládnout svoje fungování v domácím prostředí. Zapojení dobrovolníků pomůže pacientům i sestřičkám, jejichž primárním úkolem je samozřejmě maximální péče o pacienta po zdravotnické stránce. Pro tuto formu dobrovolnictví není nutná žádná speciální kvalifikace. Dobrovolnická služba částečně supluje i rodinu, pokud ji pacient nemá nebo nemůže mít nablízku,“ vysvětluje Ing. Aleš Cabicar (TOP 09), náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje odpovědný za oblast zdravotnictví.

Zdravotnictví je samozřejmě vždy v ohnisku pozornosti veřejnosti. Lidé často nešetří ani sžíravou kritikou. Neměli bychom ale zapomínat na to, co kdysi už řekl Abraham Lincoln: „Ten má právo kritizovat, kdo má odvahu pomáhat.“

Dobrovolnictví obecně znamená objevování i sebe sama, našich možností a schopností.

„Člověk se rozhodne pro výkon takové činnosti na základě vlastního rozhodnutí a vůle, a to bez nároku na odměnu či nějaký prospěch, který by mu měl z takové činnosti plynout. Je skvělé, že takové lidi u nás máme,“ uzavírá Ing. Aleš Cabicar (TOP 09).

Romana Putnová

krajská manažerka TOP 09 Královéhradecký kraj

Štítky
Osobnosti: Aleš Cabicar
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme