Zahradníček: Hrázděný statek v Milíkově čekají úpravy za 18 milionů

29. 10. 2015

„Předběžně odhadované náklady na úpravy památkově chráněného objektu jsou 18 milionů korun,“ řekl krajský radní Petr Zahradníček (TOP 09). Projekt, který kraj připravuje, zahrnuje stavební a památkovou obnovu areálu a jeho funkční využití jako muzea v přírodě s expozicí venkovského životního stylu a aktivním doprovodným programem. Statek v Milíkově je ukázkou historické venkovské architektury Chebska.

Kraj jej odkoupil v roce 2008 od soukromého majitele a od roku 2009 je přístupný veřejnosti. Nachází se v něm expozice proměn venkovského života od konce 19. století až po období charakterizované fenoménem chalupaření.

Návštěvníkům se tam představuje postupně utvářený celek selského interiérového vybavení, domácího, řemeslnického či zemědělského nářadí a náčiní i drobné zemědělské mechanizace od 2. poloviny 19. století po současnost. Odráží se zde proměna využívání zemědělské usedlosti jako samostatné obytné a hospodářské jednotky - jak tomu bylo do roku 1945, dále jsou zachyceny charakteristické změny dané vysídlením původních obyvatel, období, kdy byl statek obydlen takzvaně na dožití, až po léta, kdy je využíván jako rekreační objekt k tak oblíbenému chalupaření.

Na rekonstrukci by chtěl kraj získat dotaci z připravovaného Integrovaného operačního programu.

„Součástí jsou stavební úpravy objektu, jeho zabezpečení a nezbytné vybavení pro účely muzejní expozice,“ doplnila mluvčí krajského úřadu Veronika Severová. Menší úpravy se na statku, který momentálně není přístupný, provádějí i nyní.

zdroj: 29.10.2015  Mladá fronta DNES  str. 15  Kraj Karlovarský

Štítky
Osobnosti: Petr Zahradníček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme