První skončila v kontejneru tužková baterie

22. 1. 2014

NOVÉ SEDLO - Starosta Martin Loukota doufá, že lidé donesou odpad do nového sběrného dvora a nebudou ho tahat do přírody. V minulých letech musela totiž radnice likvidovat desítky černých skládek ve městě i jeho okolí.

Vybitá tužková baterie z městské knihovny se stala prvním předmětem, který převzali k likvidaci v novém sběrném dvoře v Novém Sedle na Sokolovsku. Město ho ale nepřipravilo kvůli vybitým bateriím, ale ve snaze zajistit čistější prostředí. V minulosti se totiž potýkalo s černými skládkami.

"Každý rok jsme jich zjistili několik desítek," povzdechl si Martin Loukotastarosta Nového Sedla. Nejčastěji nacházeli lidé v příkopech podél cest a na dalších místech starý textil. "Hromádky z Německa. Co se nepodařilo využít a prodat, lidé vyhodili, kam se jim namanulo," dodal.

Výmluvy, že nemají kam svůj odpad legálně vyvézt, už v Novém Sedle neplatí. Za městským úřadem vznikl nákladem téměř pěti milionů korun nový sběrný dvůr. Stojí v místech, kde byla dříve parkovací a odkládací plocha technických služeb. Prostor je obehnaný novým plotem a před rukama nenechavců chrání odpad bezpečnostní kamery. Pod manipulační plochou je uložený nově vybudovaný odvod vody z nádrže Malá Anna. Právě ten stavbu sběrného dvora prodražil.

Náklady celkem 4 387 676 korun

Z toho dotace EU 3 729 524 korun

Dotace SFŽP 219 384 korun

Příspěvek města 438 768 korun

Zdroj: 5plus2.cz | Autor: Petr Przeczek | Téma: Karlovarský kraj

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme