Etický kodex zastupitele skončil pod stolem, je to prý zpackaný dokument

17. 5. 2013

Karlovy Vary - Etický kodex zastupitele, jehož příprava trvala tři roky, odmítli karlovarští zastupitelé vzít na vědomí. Materiál tak skončil pod stolem, aniž by byl uveden v život. Proč? Podle opozice, především ČSSD, ale i některých koaličních zastupitelů je to zpackaný, nicneříkající dokument.

Ten by mohl sloužit jako bič na ty politiky, kteří se k němu přihlásí. Jinými slovy, zastupitelé si pak budou na jednání vyřizovat účty, kdo, co a kolik toho v prohlášení přiznal. Či spíše nepřiznal.

„Je to pouze čtyřstránková deklarace. Proč vzniká? Nechápu. Vždyť každý zastupitel skládá slib. Je to populistický a alibistický dokument, který postrádá smysl," uvedl například Richard Ullisch (ČSSD).

Zatímco příjmy jednotlivých zastupitelů v etickém kodexu chybí, doklady o volných vstupenkách, akreditacích a dalších zastupitelských výhodách v něm uvedeny jsou. To opozice považuje za úsměvné.

„Kdo to bude archivovat? Jaká je vymahatelnost? To je čirý populismus. To nesmím jít nikam na čestnou vstupenku? Koupil jsem si od Lázeňských lesů tři sta smrčků, čímž jsem s nimi vstoupil v obchodní vztah. Je to proti kodexu? To je absurdní kravina. Nebudu hlasovat, ale přihlásím se k němu, aby mě ostatní zastupitelé nenapadli," uvedl Martin Zeman (nezařazený).

Podle Radka Novotného (TOP 09), předsedy komise, která kodex připravovala, byl jeho původní návrh daleko radikálnější. „Cílem bylo, aby se zastupitel před voliči odhalil. Současný kodex je kompromis, protože politická vůle k větší razantnosti nebyla. Vysvětlil jsem panu Zemanovi, že jej nikdo nenutí, aby se ke kodexu přihlásil. Zřejmě nechce, aby se někdo hrabal v jeho majetku," dodal.

Zeman mu to vrátil tím, že požadoval příjmy jeho firmy za dobu, kdy je karlovarským radním, a vyčetl mu, že dostává zakázky od města. Otmar Homolka (O co jim jde?!) zase poukázal na to, že celá rada vlastní VIP vstupenky do lóže na extraligu. „To je typický příklad toho, co by se dít nemělo, protože to může ovlivnit rozhodování o dotacích pro hokej. Což kodex vylučuje," uvedl.

Podle dalších zastupitelů by etický kodex měl smysl s přiznáním příjmů. Odpor byl silný, a koalice tak kodex neprohlasovala.

Zdroj: deník, 15. 5. 2013, autor: Ivana Kalinová

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme