Děti u mariánskolázeňského Jihu už přejdou bezpečně

14. 1. 2014

Mariánské Lázně -  Čtyři přechody mají u základní školy vzniknout už na jaře. Je načase i vzhledem k tomu, že město plánuje přesunout do této lokality i základní uměleckou školu.

Spousta dětí a široko daleko žádný přechod. Taková je už několik let situace u 1. Základní školy Jih v Mariánských Lázních. A rodiče se obávají, kdy se stane první neštěstí. Situace je zde v ranních hodinách opravdu na pováženou. „To, že se tady nic nestalo, je zázrak," zlobí se důchodkyně Marie Müllerová.

„Od mala děti učím, jak bezpečně přecházet silnici a že mají chodit po přechodu," uvedla maminka dvou školáků. „Pak začnou chodit do školy, kde přechod není. Je to nejen nebezpečné, ale i nevýchovné," posteskla si.

Nejen ona, ale i další rodiče, se ale mohou radovat. Čtyři přechody mají u základní školy vzniknout už na jaře. Je načase i vzhledem k tomu, že město plánuje přesunout do této lokality i základní uměleckou školu.

„Na podzim roku 2012 jsem obdržel asi 15 podnětů od rodičů dětí, které dochází do školy Jih. Obrátili se na mne, co mají udělat pro to, aby se nemuseli obávat o bezpečnost dětí," řekl Miloslav Vrána, mariánskolázeňský zastupitel. V roce 2013 se tuto investici do rozpočtu prosadit nepodařilo, letos už ano. Přechody by měly vzniknout co nejdříve. „Rekonstrukce základní školy a výstavba bytového domu v Dvořákově ulici bude znamenat významné zvýšení provozu," dodal.

Není to jediné opatření, které se v Mariánských Lázních pro bezpečnost chodců chystá.

„Chci připravit návrh na přechody, které jsou kombinované s čidly a LED svítidly ve vozovce. LEDky blikají bíle a v okamžiku přítomnosti chodce se rozblikají červeně," vysvětloval Vrána. „Takovou signalizaci již řidič nemůže přehlédnout. Míst, kam by se toto zařízení hodilo, je řada," uvedl s tím, že by tak bylo možné zvýšit bezpečnost například u Dyleně, na Plzeňské nebo Husově ulici."

denik.cz | Rubrika: Karlovarský kraj

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme