Poplatky vyhánějí řidiče z R6 na Karlovarsku

23. 4. 2012

Karlovarsko – Řidiči projíždějící západočeské sinice i cizinci z  Bavorska se kvůli nové povinnosti mít dálniční známku vyhýbají rychlostní R6. Znovu se tak provoz vrací tam, odkud ho měla právě rychlostní silnice odvést. Starostové jsou už po pěti dnech rozzlobení. Mluví až o čtyřnásobném nárůstu dopravy.

Tibor Šándor z  Nového Sedla je invalidní důchodce a na dálniční známku nemá. Placeným úsekům rychlostní silnice se raději vyhýbá, aby ušetřil. Stejně uvažuje i sousedka pana Šándora Berta Jindrová. Po rychlostní silnici jezdit nebude. Dálniční známku potřebují řidiči na rychlostní silnici v  Karlovarském kraji teprve od čtvrtka.

"Už o tomto víkendu se ten provoz zhustil. Starostové v okolních obcích mají podobný problém," potvrdil starosta Nového Sedla Martin Loukota (TOP 09). Starosta Lokte Zdeněk Bednář  (TOP 09) říká, že zpoplatnění bylo od začátku nesmysl. Pokud se situace bude dál zhoršovat, starostové začnou připravovat přesné statistiky.

Čísla pak chtějí předat advokátům a krajským politikům. Ti už poslali protest na ministerstvo. Advokát Martin Tocik je však toho názoru, že naděje na změnu je velmi mizivá. Zákon o  pozemních komunikacích totiž zmocňuje ministerstvo dopravy ke zpoplatnění určitých úseků.

Přesto budou moci podle ministerstva na podzim zástupci kraje vyhlášku připomínkovat. O možných formách odporu budou starostové jednat nejdřív s právníky.