Pětikoalice má 5 mandátů a Třetina postupuje do 2. kola

3. 10. 2020

Jsou první minuty po sečtení výsledků a ve volebním štábu Spolu pro Moravu se začíná oslavovat. S výsledkem 6,59 % a tedy celkem 23 932 hlasů se koalice pěti stran dostala do krajského zastupitelstva, kde obsadí pět mandátů.

„Chtěl bych poděkovat našim voličům za veškerou podporu a hlasy, které nám dali. Určitě je pozitivní zpětnou vazbou od voličů, že se do zastupitelstva nedostali komunisté a ANO nemělo očekávaný výsledek. Je vidět, že Jihomoravané odrazili na svých hlasech náladu ve společnosti. Jsme koalice pěti stran, takže zisk pěti mandátů je více než symbolický. S výsledkem jsme spokojení a budeme se snažit, abychom hlasy, které jsme dostali, přetavili v konkrétní projekty“ uvedl Jan Vitula, lídr koalice Spolu pro Moravu.

Dařilo se i kandidátům do Senátu. Na Znojemsku získal v prvním kole voleb Tomáš Třetina (Společně pro Znojemsko) 30,36 % hlasů a porazil tak znojemského starostu Jana Groise. Vše se ale rozhodne v druhém kole. „Jsem neskutečně vděčný za Vaše hlasy. Děkuji všem ze Znojemska. Ukázalo se, že spolupráce má smysl, že lidi chtějí někoho, kdo má výsledky. Půjde o všechno. Chtěl bych poděkovat obzvláště svým voličům ve Znojmě, tam mě výsledek hodně potěšil. Za týden, v pátek 9.10. a sobotu 10.10. Vás budu potřebovat. Přijďte prosím k volbám hlasovat i ve druhém kole voleb a nezapomeňte – tentokráte budou volební lístky až na místě,“ poděkoval voličům Tomáš Třetina.

I další kandidáti do Senátu, které v Jihomoravském kraji podpořila TOP 09 v rámci předvolební koalice, vyhráli první kolo voleb. MUDr. Roman Kraus postupuje do druhého kola v Brně se ziskem 21,80 % hlasů. Do druhého kola postupuje také Jaroslav Klaška v obvodu Vyškov a Brno-venkov, který svým ziskem 27,64 % hlasů přeskočil dlouholetého senátora z tohoto obvodu, Iva Bárka (ČSSD).

Mgr. Monika Dvořáková

krajská manažerka TOP 09 JMK

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme