Třetina: Investovat do kultury znamená investovat do budoucnosti

11. 3. 2024

Když mi před třemi lety Karel Schwarzenberg posílal podporu do senátních voleb, zmínil náš zámek v Moravském Krumlově a ocenil, že ho město koupilo a zachránilo. On v tom spatřoval zachování unikátní renesanční architektury a odkazu, já jsem v tom od začátku viděl příležitost pro město a celý region.
A tohoto tématu se týkal i můj příspěvek na konferenci Podpora lokální ekonomiky jako nástroj k rozvoji obcí. Investice do zachování a revitalizace našeho kulturního dědictví není pouze otázkou uchování minulosti, ale je to strategická investice do ekonomického rozvoje.

Přínosy této iniciativy se již projevují. Zvýšený zájem turistů o zámek a jeho expozice přináší nové příležitosti pro místní obchodníky, restaurace a ubytovací zařízení, čímž podporuje rozvoj lokálního hospodářství. Bavíme se o tom, že jen v Krumlově je díky zámku s epopejí o desítky tisíc lidí více.

Ano, oživení zámku a jeho kulturních aktivit má širší dopad na místní ekonomiku. Kromě přímých ekonomických přínosů z turismu přispívá projekt revitalizace také k zvýšení atraktivity regionu jako místa pro život, práci a investice. Zvýšený zájem o region může vést k dalším finančním projektům, včetně těch v oblasti nemovitostí, služeb a infrastruktury.
Ale pořád to je základ, na kterém musíme dále stavět, rozvíjet naše město a region nejen jako turistickou destinaci, ale jako živé centrum kultury, vzdělávání a podnikání.

Tomáš Třetina, senátor a starosta Moravského Krumlova

29. 2. 2024

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme