TOP 09 je Zimolovi trnem v oku

26. 10. 2012

Jednání o sestavení koaliční krajské vlády v Jihočeském kraji zadrhává. Dosluhující hejtman Jiří Zimola (ČSSD) a vítěz krajských voleb vyjednává o koaliční vládě s KSČM. Přitom si však nechává i otevřená zadní vrátka k jiné variantě. Nechce přitom se stranami „trojdohody“, tedy JIH 2012, KDU-ČSL a TOP 09/STAN, jednat jako s celkem, označuje „trojdohodu“ za silový blok a přes média vzkazuje: „…představitelé trojdohody mě ženou do spolupráce s komunisty“.
    „Jednoznačně odmítám, že bychom zakládali trojdohodu jako silový blok. Naopak. Nejde nám o to urvat křesla v krajské radě, jde nám o prosazení společných programových priorit, zejména boj proti korupci, zvýšení transparentnosti a efektivity řízení kraje a urychlení jeho rovnoměrného rozvoje,“ zdůrazňuje předseda jihočeské organizace TOP 09 Zdeněk Bezecný.
    Strany „trojdohody“ nakonec částečně ustoupily, když přijaly podmínku ČSSD, která chce jednat s každým členem zvlášť. „Dáváme tak ČSSD ještě jednu šanci jednat v jižních Čechách o nekomunistické a protikorupční koalici a je pouze na Jiřím Zimolovi, zda jí dá přednost před spojenectvím s KSČM,“ vzkazuje Zdeněk Bezecný.
    Ani to však Jiřímu Zimolovi zřejmě nebude stačit a klade si podmínky další. „Jak jsem si mohl přečíst v médiích, je mu trnem v oku naše strana a její účast na republikové vládě, proti které se ČSSD měla v kampani vymezovat. Když přejdu okolnost, že se takto zásadní informace dozvídám přes média, překvapuje mě, že  naše účast na vládě v České republice je argumentem pro naši neúčast ve vládě krajské. Zaráží mě i to, jak bojovník proti Nečasově a Kalouskově vládě mohl sedět v krajské koalici s vládní ODS. Obávám se, že takovéto postoje jsou nedůvěryhodné a nepřináší politice v očích veřejnosti tolik potřebnou věrohodnost, o kterou si voliči řekli především nízkou účastí ve volbách“, je přesvědčen Zdeněk Bezecný.

Mgr. Bezecný Zdeněk Ph.D.
Předseda krajské organizace TOP 09

Přílohy
JPG Příloha 1.jpg (113.2 kB) JPG Příloha 2.jpg (278.1 kB)
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme