Knot: „Chci propojit kraj dobíjecími stanicemi pro elektroauta“

25. 6. 2017

Jak z minima vytřískat maximum předvedlo nedávno v praxi uskupení Pro jižní Čechy. Má pět krajských zastupitelů a hned tři z nich teď sedí v radě. Nejvýše je na postu prvního náměstka hejtmanky Josef Knot (TOP 09). Opustil tak místo lídra pro volby do parlamentu.

JIŽNÍ ČECHY Jeho kancelář ještě ani není pořádně zabydlená, ale zdá se, že do dění na krajském úřadě rychle zapadl. Po jarním koaličním převratu má za sebou první náměstek hejtmanky Josef Knot měsíc v nové funkci.

Na hejtmanství máte nově na starost investice a rozvoj kraje. Proč právě tyto oblasti?

Od začátku, kdy se schylovalo, že bych mohl být v uvolněné pozici, jsem měl zájem o investice a rozvoj. Jsou to oblasti, které mám i v Písku a u nichž může být vidět velký pokrok. Písek je dnes podle mě městem, které je hybatelem mezi městy v celé republice.

Ale kraj je jiný. Tady se investuje především do obnovy silnic, infrastruktury a zdravotnictví.

Myslím, že v upravené formě mohu věci související s „chytrým“ Pískem přenést i na kraj. Už nerad říkám slovo chytrý nebo smart, stávají se pomalu znehodnocená.

Tak je vynechme a zkuste být konkrétní.

Bez problémů se můžeme pustit do věcí, které jsou spojené s energetickými úsporami. Kraj vlastní školy a řadu dalších budov, na kterých můžeme v tomto ohledu pracovat. A pak je tady doprava, v Písku řešíme moderní naváděcí systémy, parkoviště, dobíjecí stanice.

Ale kraj asi nebude stavět pro města parkoviště, že?

Měl jsem na mysli zmíněné dobíjecí stanice. Kraj může být koordinátor a vytvoří analýzu, která povede k síti pro elektromobily napříč regionem. Už mám z jednání rady posvěcené, abychom se do toho pustili. Náš bonus je v tom, že sousedíme s Bavorskem a Horním Rakouskem.

Proč?

Jsou to jedny z nejbohatších regionů. Spoluprací se můžeme provázat i na jejich síť. V Písku už takto s bavorskými městy spolupracujeme a chceme vytvořit trasu e-Road, která povede do Deggendorfu, a cílem je postavit místa s dobíjecími stanicemi a parkovišti. Teď, když se mi otevřela ta možnost na kraji, nechtěl bych, aby skončilo jen u toho, ale můžeme propojit celý region.

Moc elektroaut ale nejezdí.

Vím, že elektromobilů nejezdí hodně, ale je to podle mě trend, který má velkou budoucnost, a můžeme mít náskok. Dotáhnutí tohoto úkolu v tomto volebním období do konce je můj cíl.

V každé vaší odpovědi zaznívá Písek. Ale vy budete muset z pozice místostarosty trochu slevit, když jste náměstkem hejtmanky.

Písek mám neskutečně rád, tak asi proto o něm hodně mluvím. Na městském zastupitelstvu jsme schválili určité úpravy, převedli jsme oblasti financí a dopravy na mé kolegy. Místostarostou dál zůstávám. Na kraji se ještě s mnoha věcmi seznamuji.

Na jaře padla koalice na kraji a vznikla nová, jste vicehejtmanem za uskupení Pro jižní Čechy, a tím jste vlastně ztratil post jedničky pro volby do poslanecké sněmovny. Nemrzí vás to?

Vzdal jsem se ho. Něco člověk musel pustit, nelze zvládat tři tak důležité věci. Na kandidátce TOP 09 bych měl být čtyřkou.

Chvíli po rozpadu koalice ČSSD, ANO a Jihočeši 2012 se zdálo, že vznikne nové, kde bude ANO, ODS, Pro jižní Čechy a další. Dokonce jste společně sbírali podpisy pro mimořádné zastupitelstvo. Nakonec vládnete s ČSSD, lidovci a Jihočechy. Kdy se podle vás vyjednávání zlomilo?

Situace se na začátku vyvíjela jinak a matematicky varianta středopravé koalice vycházela. Podmínky, které klubu Pro jižní Čechy nabídla ČSSD, byly jasné a neměnily se. V jeden den jsme se pak sešli se sociální demokracií i ANO a nabídka ČSSD byla výhodnější. První nabídka ANO byla taková, že nedávala příliš prostor, aby potenciální koaliční strany prosadily svůj program.

A kdy změníte odměňování v holdingu Jihočeských nemocnic? Vysoké odměny byly jednou z věcí, kterou jste ještě v opozici kritizovali.

Mělo by to být na nejbližším zastupitelstvu Jihočeského kraje. Už jsem se s určitou vizí seznámil a budu připravený ji podpořit. Zatím je to jen model. Měla by tam být nějaká únosná horní hranice.

Jednou jste řekl, že je Karel Schwarzenberg srdcem TOP 09 a Miroslav Kalousek jejím mozkem. Platí to stále?

Oba jsou bezesporu výrazné tváře. Ale TOP 09 by měla začít velmi intenzivně hledat nové. Myslím, že když budeme chtít, tak je mít budeme, ale musí k tomu být vůle.

Do parlamentních voleb jde TOP 09 bez Starostů. Jak to vnímáte?

Mě osobně rozchod se Starosty hodně mrzí. Navíc při volbách do kraje jsme s nimi a Občany pro Budějovice postavili kandidátku a ukázalo se, že jsme dosáhli prakticky nejlepšího výsledku TOP 09 v krajských volbách napříč republikou.

Lukáš Marek

Redaktor MfDnes

(kráceno)

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme