Léta čekání jsou u konce: rekonstrukce autobusového nádraží je v plném proudu

11. 5. 2018

Je tomu již 6 let co zvolení zastupitelé a další členové TOP 09 Český Krumlov řekli „NE“ prodeji autobusového nádraží. „Strategicky významné území zůstalo ve vlastnictví města, máme tedy velkou jistotu, že nádraží bude fungovat jako nádraží i pro následující roky a generace. Neztrácíme tak kontrolu nad kvalitou veřejné služby“, připomíná Tomáš Novák, předseda českokrumlovské TOP 09, situaci, kdy část městského zastupitelstva chtěla autobusové nádraží prodat či jej alespoň pronajmout. 

Téma neutěšeného stavu a potřeby rekonstrukce autobusového nádraží bylo po mnoho let součástí předvolebních slibů všech politických subjektů. TOP 09 ihned v roce 2010, kdy vstoupila do komunální politiky, navrhla a jednoznačně preferovala variantu rekonstrukce autobusového nádraží prostřednictvím některé z městských společností, například Českokrumlovským rozvojovým fondem, a za využití dotace EU. „Prodej autobusového nádraží soukromému subjektu jsme od počátku označovali z mnoha důvodů jako značně rizikový a pro město zcela nevýhodný, jak z hlediska ekonomického, tak z hlediska možnosti města ovlivňovat podobu i chod veřejné služby, obdobně tak to bylo s připravovaným dlouhodobým pronájmem,“ vzpomíná radní města Martin Lobík.

Téměř dvě třetiny stavby zaplatí evropská dotace

„Léta čekání jsou naštěstí u konce, stavbu má na starosti Českokrumlovský rozvojový fond. Nový terminál bude stát 72 milionů korun, z nichž 42 milionů činí dotace z EU, na kterou se vztahuje podmínka vyčerpání do konce roku 2018“, uvádí David Šindelář, jednatel Českokrumlovského rozvojového fondu a dodává „Provoz nádraží nebude po celou dobu oprav přerušen, což vnímáme jako pozitivum, především z hlediska dopravy v Českém Krumlově“.

Dokončení rekonstrukce se předpokládá v listopadu letošního roku. Výsledkem bude 14 krytých autobusových zastávek s veřejným osvětlením, kamerovým dohledem, WI-FI připojením a přilehlým parkovištěm. Cestujícím bude k dispozici dopravní terminál, který odpovídá 21. století. S krytými zastávkami, záchytnými parkovacími místy, kamerovým systémem i nabíjecí stanicí pro elektromobily. Zároveň se připravuje rekonstrukce budovy autobusového nádraží, o jejíž podobě by se mělo rozhodnout co nejdříve.

„Poněkud nekoncepční snahy o prodej či pronájem autobusového nádraží sice zdržely rekonstrukci o několik let, ale naštěstí nakonec zvítězil zdravý rozum. Na nový terminál se těšíme a věříme, že budou spokojení i občané města,“ uzavírá téma zastupitel Tomáš Zunt.

Jiří Kuchař

člen TOP 09 Český Krumlov

student gymnázia v Č.Krumlově

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme