Slavnostní otevření skateparku přilákalo více jak sto lidí

28. 8. 2011

28.08.2011 - TZ Valašské Meziříčí

Dnes v 15 hodin byla přestřižena páska, a to znamenalo jediné – meziříčský skatepark byl slavnostně otevřen.
„Chtěl bych přivítat a zároveň poděkovat vedení města za to, že našlo v dnešní těžké době peníze na to, aby se uskutečnila tato stavba. Dále patří velké dík i společnosti Kraft Foods CR, která nemalou částkou, a to ve výši 700 tisíc korun, přispěla k tomuto dílu,“ sdělil všem účastníkům akce krátce před přestřižením pásky jeden z průkopníků skateboardingu v našem městě Jan Rafaj (TOP 09). Bouřlivý potlesk si pak vysloužil Martin Lucuk, hlavní stavitel a designér betonového bazénu.

„Stavba je úžasná. Chtěl bych poděkovat všem, kteří se na ni podíleli. Snad žádná z meziříčských staveb nebyla tak komplikovaná z hlediska přípravy jako tato. Takže jsem moc rád, že ji máte a přeji vám, abyste si ji užili,“ řekl starosta města Jiří Částečka.
Čtyři roky čekali skateboardisté, in-line bruslaři a vyznavači BMX kol na skatepark v našem městě. „Původně jsme zvažovali umístit do areálu původní plechové rampy, ale nacházejí se zde sloupy vysokého napětí. Zřejmě by tento záměr neprošel ani přes hygienu,“ prozradil Jan Rafaj (TOP 09) důvod výstavby právě betonového bowlu a pokračoval: „Ačkoli je to alternativa jen jedné překážky, jezdí se v tom úplně jinak, je to unikát.“
„Jsem rád, že se konečně v republice staví takovéto parky. Práce je to výborná. Bazén je nádherně vyhlazený, skutečně nevím, co špatného mu vytknout. Jsem rád, že je i takto vysoký,“ konstatoval šestatřicetiletý Jakub Halfar z Prahy, který na skateboardu jezdí přes 22 let.

Valašskomeziříčský skatepark leží na trase Cyklostezky Bečva naproti tenisovým kurtům. Zapuštěný dvouúrovňový betonový bowl o rozměrech 18 x 12 metrů je jedním z největších v České republice. Pod stávajícím terénem je dno v jednom místě na úrovni dvou metrů a ve druhém na úrovni metru a šedesáti centimetrů. Kromě samotné stavby bowlu byla vybudována protihluková palisáda z dřevených kůlů a také nezbytné odvodnění. „To umožní odvody dešťové vody a vody v případě povodní,“ vysvětlil referent odboru komunálních služeb David Černoch.
Do října bude trvat zkušební provoz, který uživatele ve využívání nebude nijak omezovat. „Během této doby proběhne opětovné měření hluku, které si vyžádala krajská hygienická stanice,“ vysvětlil David Černoch.
Samotná stavba skateparku přišla na 1,68 milionu korun, celková částka však byla daleko vyšší. „Jsou v ní zahrnuty náklady spojené se samotnou přípravou stavby,“ řekl místostarosta města Jiří Pernický. Celkem 700 tisíc korun získalo Město Valašské Meziříčí sponzoringem od společnosti Kraft Foods CR. Zbývající částka byla vyčleněna z městského rozpočtu.

Skatepark má svůj provozní řád, který je k nalezení na odkaze www.valasskemezirici.cz/doc/35197/.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme