Další krok k transparentnějšímu úřadu a hospodaření v Kroměříži

28. 6. 2013

Na včerejším jednání Zastupitelstva města Kroměříže byla krom jiného probírána i problematika zveřejňování daňových dokladů na internetu. Jedná se o další krok k co nejtransparentnějšímu hospodaření města Kroměříže a občanům otevřenému úřadu.

„Zveřejňování daňových dokladů na internetu je dalším z řady kroků, kterým chceme občanům zpřístupnit hospodaření města Kroměříže a umožnit jim tak vykonávat veřejnou kontrolu. Stejný systém již funguje například ve městě Semily a je skutečně účinný“, uvedla MUDr. Lenka Mergenthalová, MBA, radní města Kroměříže za TOP 09.

Transparentní úřad je jedním z hlavních cílů TOP 09. Proto v Kroměříži již v minulosti podpořila například umístění velkoplošné informační tabule, na které je při zasedání patrné, jak hlasovali jednotliví zastupitelé. Podporu získal také již realizovaný návrh na pořizování audiovizuálního záznamu z jednání zastupitelstva. Zveřejňování daňových dokladů na internetu od částky 20 tisíc Kč je tedy dalším z řady kroků, které vychází vstříc občanům.

 „Na zastupitelstvu jsem navrhla, aby byla otázka zveřejňování daňových dokladů řešena na nejbližším zasedání, tedy v srpnu. Musíme připravit takový systém zveřejňování, který bude v souladu s principy ochrany osobních údajů. Rovněž se musí opírat o připravovanou novelu Zákona o obcích.“, doplnila Mergenthalová, a dodává: „Nechceme nic šít horkou jehlou. Připravíme v rámci rady legislativně korektní návrh, který předložíme zastupitelstvu. Transparentnost je jedním z našich hlavních cílů, avšak nikoliv na úrok zákonnosti“.

V Semilech probíhá zveřejňování smluv již několik let. Jsou zde na internetu vyvěšovány všechny uzavřené smlouvy na zakázky nad 30 tisíc Kč od roku 2007. A funguje to. Důslednou kontrolu uzavřených zakázek zajistí konkurence firem, vykonávajících veřejné zakázky, nevládní organizace a koneckonců i sami občané. A zpětně i zadavatel je nucen uzavírat jen opravdu výhodné smlouvy.

„Našim voličům jsme v komunálních volbách mimo jiné předkládali i slib, že se zasadíme o co nejtransparentnější fungování radnice města Kroměříže. Z pozice odpovědného hospodáře dohlédneme na přípravu takového návrhu systému zveřejňování daňových dokladů, který bude transparentní pro občany a zároveň přijatelný pro dodavatele, kterých se zveřejňování bude týkat“, dodal Bc. Emil Sedlařík, předseda místní organizace TOP 09 Kroměříž.

 

V Kroměříži 28. 6. 2013

 

Kontakt:

MUDr. Lenka Mergenthalová, MBA, mergenthalovalenka@seznam.cz, 603 880 801

Bc. Emil Sedlařík, Emil.Sedlarik@top09.cz, 604 229 311

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme