Baroň: Máme řešení nedostatku místa ve školách a školkách

17. 3. 2016

Umístit děti do některých základních škol a školek ve Zlíně je problém kvůli přeplněné kapacitě. TOP 09 už v roce 2014 navrhla využít montované školy a školky, které by usnadnily život rodičům a mohly by být rychle a levně postaveny právě tam, kde je potřeba.

„Je škoda, že město Zlín přehlíží trend montovaných škol a také školek. Výstavba je levná a rychlá a jejich využití jsme navrhovali už před více než rokem," říká předseda místní organizace TOP 09 ve Zlíně Milan Baroň.

Ve světě se montované školy a školky používají běžně. Za pomoci prefabrikovaných modulů lze vybudovat novou školu za šest měsíců. Náklady na výstavbu jsou navíc podstatně nižší, než u klasických zděných staveb. To vše při zachování vysoké kvality a komfortu. Prakticky nejde poznat, že se nejedná o klasickou stavbu.

„Lze je postavit v lokalitách, kde jsou nejvíce potřeba. Například v centru Zlína nebo na sídlišti Jižní Svahy. Nemuselo by tak docházet k 'losovačkám' a děti by mohly být umístěny ve spádové oblasti. Tedy tam, kde to jejich rodiče potřebují," dodává Milan Baroň.

Některé základní školy ve Zlíně jsou přeplněné a nemohou přijmout tolik žáků, kolik by bylo potřeba. Dvě školy musely o žáky dokonce losovat. Místo ve školách není nafukovací a řešením tohoto problému jsou právě montované stavby.

„Velkou výhodou montovaných staveb je možnost je rychle rozmontovat nebo použít na jiné účely. Baby boom není věčný, jde o záležitost několika dalších let. Až se situace vrátí k normálu, mohou být stavby přebudovány například na domy pokojného stáří," zakončil Milan Baroň.

Emil Sedlařík, krajský manažer

Zlín 17. března 2016

Štítky
Osobnosti: Milan Baroň
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme