Vyjádření Víta Peštuky ke vzniku koalice ve Zlínském kraji

9. 10. 2020

Vyjádření krajského předsedy TOP 09 ve Zlínském kraji a místostarosty Kroměříže Víta Peštuky ke vzniku koalice ve Zlínském kraji.

„Piráti svým rozhodnutím podpořili celorepublikově vládnoucí strany (ANO, ČSSD) i ve Zlínském kraji. Velice by mě zajímal názor jejich členské základny. Jsem také překvapen, jak rychle se Piráti i ODS s hnutím ANO dohodli. Upřímně mě mrzí, že toto rozhodnutí může zkomplikovat budoucí stabilní spolupráci hnutí STAN a Pirátů na celostátní úrovni. Hodně jsem jim v tom fandil a i přes tento vývoj v kraji budeme držet palce oběma stranám i nadále.

TOP 09 ve Zlínském kraji nejde do koalice s hnutím ANO a po celou dobu vyjednávání jsme prioritně podporovali taková koaliční uskupení, která by nebylo potřeba skládat s hnutím ANO. Souhlasili jsme s vytvořením dvojbloku STAN + Piráti nebo i s trojblokem STAN + Piráti + ODS. Tím, že se ANO a jeho příznivci rozhodli tak, jak se rozhodli, se můžeme bez uzardění a rozpaků podívat do očí všech příznivců, voličů a členů TOP 09, stejně jako našich příznivců z řad Milionu chvilek pro demokracii ve Zlínském kraji.

Zklamané příznivce a voliče stran nové koalice, zejména z řad Pirátů a ODS chápeme. Pokud budou chtít, mají u nás dveře otevřené. Jsme nepopulistická, pravicová, liberálně konzervativní strana, která je jasně hodnotově zakotvena. Chceme směřovat sebevědomě i kriticky do Evropy, a ne na východ, kde vládnou nedemokratičtí oligarchové. Určitě bychom v tuto chvíli uvítali větší podporu příznivců Milionu chvilek ve formě zapojení se do přípravy kompetentní alternativy současné vlády v ČR, kterou do jisté míry kopíruje i vzniklá koalice ve Zlínském kraji.

Prostřednictvím nově zvoleného zastupitele z řad TOP 09 v krajském zastupitelstvu, starosty Holešova Rudolfa Seiferta, budeme ve spolupráci se zastupitelským klubem STAN usilovat o to, abychom byli opozicí konstruktivní, která bude pečlivě sledovat, jak se daří koalici a vedení kraje řešit palčivá témata v kraji: dopravu, sociální oblast, zdravotnictví, odpovědnou péči o krajinu a přírodu a další, pro kraj bolavé oblasti. Poněkud nesourodé koalici, přeji hodně štěstí v práci ve prospěch kraje a obcí ve Zlínském kraji.

Chtěl bych tímto poděkovat všem občanům, kteří se voleb do krajského zastupitelstva účastnili, ať už volili kteroukoliv stranu. A výslovný dík patří těm, kteří volili nás, a to třeba i přes mnohé výhrady. Politika je umění možného a umění přijatelného kompromisu pro většinu. Absolutní spokojenost jednotlivce není bohužel nebo bohudík možná.”

S pozdravem

Vít Peštuka

krajský předseda TOP 09 ve Zlínském kraji

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme