22. 8. 2022

V Uherském Hradišti si zástupci TOP 09 a ODS připomněli památku vpádu vojsk Varšavské smlouvy 21. srpna 1968 a uctili památku obětí komunismu.

"Ještě před rokem jsem si neuměla představit, jak konkrétních obrysů může nabýt hrozba okupace a blízkost války. Dnes na vlastní oči vidím a slyším příběhy ukrajinských žen o beznaději a obavách z budoucnosti. Osamělých žen bez mužů, s malými dětmi, v nejistotě... Mnoho z nás stále nevěřícně kroutí hlavou nad tím "synonymem" 1968 x 2022. Jiná doba, stejní okupanti. Dnešní ráno 21.8. jsme se přišli poklonit a zapálit svíčku těm, kteří za odvahu čelit nesvobodě draze zaplatili. Uvědomujeme si, jak důležité jsou symboly, připomínky, vytváření sounáležitosti a spolupráce. Víc, než kdy dřív!" uvedla Zuzana Vandame, radní města z TOP 09.
image-6483441-1

"Půl milionu vojáků, šest a půl tisíce tanků, osm set letadel. Tak vypadala „bratrská pomoc", kterou nám poslalo v roce 1968 Rusko. A když letos začala válka na Ukrajině, ruská invaze před 54 lety byla jedna z prvních věcí, která se mi vybavila. Vím, že jsem se svou vzpomínkou zdaleka nebyl sám. Když jsme dnes se Zuzanou Vandame a Pavlínou Jagošovou přišli k pomníku, hlavou se mi honila spousta myšlenek. Že nás na podzim čekají těžké časy. Že důsledky ruské agrese a války, kterou rozpoutalo, pocítíme i my, v Uherském Hradišti. A že to nebude jednoduché. Dělat ústupky diktátorům nevede k míru. Dějiny nezměníme, ale budoucnost je na nás. A tak to taky beru. Problémům můžeme čelit, krizím předcházet. Je k tomu potřeba chladná hlava, zkušenosti, dobrý a sehraný tým. Jsem teď víc než kdy jindy vděčný za to, že ho mám." dodal Stanislav Blaha, starosta města z ODS.

image-6483441-2

Osobnosti: Zuzana Vandame