V Pelhřimově začala sloužit odpočinková zóna u rybníka Stráž za 36 milionů Kč

24. 7. 2023
V Pelhřimově začala sloužit zrekonstruovaná odpočinková zóna u rybníka Stráž. U vodní plochy v okrajové části město postavilo cyklostezku, povalový chodník, mola pro plavce i loďky a šlapadla. Přístup do vody zpříjemňuje písčitá pláž. Na projekt s celkovými náklady 36,8 milionu korun přispěl evropský program IROP a také kraj. Při dnešní slavnosti představila radnice zónu veřejnosti.
"Myslím si, že se povedlo krásné dílo, které zušlechtí celý tento prostor okolo rybníka Stráž," řekl ČTK místostarosta Zdeněk Jaroš (TOP 09) před začátkem akce. Uvedl, že u rybníka i dřív byla rekreační zóna, lidé se tam chodili i koupat, postupem času ale ztrácela svůj půvab. "Do dnešní doby to chtělo trošičku oživit," řekl. Výhledově by se podle něj měla tato odpočinková lokalita rozrůstat o další atrakce.
Nová cyklostezka s asfaltovým povrchem měří skoro 1,3 kilometru, navazuje na cesty v okolí. Po hrázi rybníka vede cyklostezka na pilotech vedle silnice. "Ta silnice není příliš široká, jezdí po ní zemědělci, nějaká těžká technika," uvedl místostarosta. Dodal, že město nechtělo, aby po této silnici jezdili i cyklisté a bruslaři, aby se nestalo nějaké neštěstí.
Po dřevěném povalovém chodníku měřícím 340 metrů, který na stezku navazuje na druhé straně rybníka s přítokem vody, se lidé mohou jít podívat do lesíka s mokřinami. Vznikly také ostrůvky, které by měly pomoci předčišťovat vodu přitékající z blízkého Vlásenického rybníka.
Rybník patří městu. Stavba začala loni na podzim, prováděla ji firma Swietelsky stavební. Jak uvedla radnice na webu, evropský program na ni poskytl 11,4 milionu korun, Kraj Vysočina přidal tři miliony. Rybník je zatím zaplněný vodou jen z části, protože má slabý přítok.
Zdroj: ČTK

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Štítky
Osobnosti: Zdeněk Jaroš
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme